MOSTARSKA SDA OŠTRA: Federalna vlast smijenila ratnog komandanta da bi imenovala HDZ-ovo kadar

Mostarska SDA oštro je reagovala na smjenu Esada Hume sa mjesta direktora Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH optuživđi

”Da se ista antibosanskohercegovačka matrica i scenarij „BH Bloka Mostar“  (SDP i Naša stranka) ponavlja, kada su stranke tadašnjeg „BH Bloka“ glasanjem svojih vijećnika spriječile da probosanskohercegovačke stranke na čelu sa  doktorom Zlatkom Guzinom dobiju gradonačelnika Mostara, govori i odluka aktualne vlasti u Federaciji BiH za smjenu slavnog ratnog komandanta odbrane Mostara Esada Hume sa pozicije direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH, kako bi postavili Marijana Klaića kadra HDZ-a.

Nakon prepuštanja većine u Upravnom odboru Fonda imenovanjem 4 člana HDZ-a od 7, nastavili su u smjeru predaje ove institucije i sramnom odlukom uklonili su Esada Humu sa ove pozicije. Učinili su stratešku kardinalnu pogrešku, a posebno ljudsku i moralnu prema Mostarcima zamijenivši heroja Mostara sa kadrom HDZ-a”, navodi se u saopštenju SDA.

Podsjećaju da je doktor Zlatko Guzin ”spriječen  glasanjem vijećnika liste ”BH Bloka” koju su činile SDP i Naša stranka da postane gradonačelnik Mostara”.

”I dalje se  nastavljaju procesi, gdje uvijek imamo isti aktere odluka, da se sa važnih funkcija uklone oni koji su nosioci ideje i vizije Bosne i Hercegovine  i onemoguće da isti nasuprot HDZ-a čine jasnu i snažnu protutežu i prevagu za interese države. U oba slučaja ovo je učinjeno odlukama i uz pomoć stranaka SDP-a i Naše stranke i njihovih članova iz Mostara, koji su u Upravnom odboru Fonda za zaštitu okoliša, te ove stranke predvode Vladu Federacije BiH.

Zanimljivo je i  kako se istupi prvaka stranaka ‘BH Bloka’ u Mostaru o debalansu na ostalim nivoima u Bosni i Hercegovini događaju u vrijeme kada je donesena ova odluka koja je podsjetila javnost na debalans u Fondu za zaštitu okoliša u korist HDZ-a”, navode iz SDA.

SDA dodaje da je Fond za zaštitu okoliša vrlo važna institucija nad kojom potpunu kontrolu od sada ima HDZ.

”Ova značajna institucija ima kapacitet za dodjelu  desetina miliona maraka lokalnim zajednicama, udruženjima i drugim partnerima saradnje. Upravo  je u toku javni poziv gdje se raspodjeljuje više od 31 milion konvertibilnih maraka i očekuju se i novih 26 miliona sredstava EU čija raspodjela ide preko Fonda, te je zbog toga uloga direktora uz većinu u Upravnom odboru ključna za HDZ kako bi samostalno dijelio zajednička sredstva građana.

Ovakva odluka treba i saglasnost Vlade Federacije BiH i biće zanimljivo pratiti da li će premijer Nikšić i ministri koji su bili pripadnici Armije RBiH podržati smjenu ratnog komandanta”, navode iz SDA.

 

Prethodni članakU Zenici uhapšen dvostruki ubica Aleksa Mican
Naredni članakm:tel dobitnik nagrade za najbolju društveno odgovornu kompaniju u regionu