MOSTARCI POKRENULI AKCIJU: UZIDAJMO SRCEM PO KVADRAT U SABORNU CRKVU

Obnova Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru još nije završena, a nekolicina pravoslavnih vjernika iz Mostara pokrenula je inicijativu da se svaki mostarski pravoslavac koji želi i može, kao i  svako onaj ko voli ovu crkvu uzida u nju i da doprinos da se ona što prije završi i zablista u punom sjaju.

Završeni su građevinski radovi na Sabornoj crkvi, urađena je fasada, prozori, krov, krstovi, a sada slijedi radovi na enterijeru, odnosno fresko-malteri, zatim freske, podovi. Prva faza u uređenju enterijera su fresko-malteri. Posljednja, treća faza je uređenje partera oko Crkve, potporni zid, ulazne kapije.

Ideja je da u ovoj akciji svako, ko može, donira po jedan kvadrat za unutrašnje maltere koji se trenutno rade.

”Draga braćo i sestre, dragi prijatelji Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, drage Mostarke i Mostarci. Ove godine smo završili sve spoljašnje radove na Sabornoj crkvi. Urađen je i veći dio dekorativne rasvjete, što ističe njenu ljepotu i tokom noći.  Slijede unutrašnji radovi i projekat enterijera. Inicijativom nekolicine naših vjernika iz Mostara, blagoslovili smo da se omogući svakom pojedincu da učestvuje u obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, a sve u skladu s mogućnostima i željama onih koji žele da učestvuju u obnovi. Naš prijedlog je izrada fresko-maltera. Neko će donirati 1/2 m² ili manje, neko 1 m², 2 m² ili više. Ko kako može i hoće”, navodi bratstvo Saborne crkve u Mostaru na zvaničnoj Fb stranici Saborne crkve.

Da bi se crkva omalterisala potrebno je skupiti 209.675,00 KM. Za 2.115 metara kvadratnih zidova potrebno je 137.475,00 KM, jer cijena jednog kvadrata iznosi 65,00 KM, dok je za 760 metara kvadratnih svodova potrebno  72.200,00 KM, jer je cijena kvadrata svoda 95,00 KM.

Inicijatori ove ideje, kažu da i naše malo, znači mnogo, jer je važno da radovi ne staju i da svi pokažemo svoju ljubav za ovaj hram.

Građevinski radovi koštali su više od osam miliona maraka, a najviše sredstava izdvojile su Vlade Republike Srbije i Republike Srpske. Priloge je dalo i više od hiljadu vjernika, ne samo Srba, već i Bošnjaka i Hrvata.

Zbog toga je ovaj hram i simbol pomirenja u Mostaru.  To  svjedoči činjenica da su na zvonik postavljena tri sata, sa staroslovenskim, rimskim i arapskim brojevima, koje su donirala tri Mostarca – pravoslavac, katolik i musliman.

Mostarci svih vjera i nacija raduju se da se Saborna crkva vrati na mostarsku razglednicu. Ipak, najviše se raduju mostarski Srbi, jer je Saborna crkva Svete Trojice, simbol i srce srpskog identiteta Mostara.

”Za nas ova crkva znači život. Ne samo identitetsko pitanje našeg opstanka i života, za pravoslavce je ovo mjesto sabranja, mjesto molitve, ona je i katedralni hram Eparhije zahumsko-hercegovačke, kao i nacionalni spomenik”,  navodi starješina saborne crkve u Mostaru Radivoje Krulj.

Saborna crkva zapaljena je 15. juna 1992. godine. Dan prije počeo je egzodus Srba iz Mostara kada je ovaj grad napustilo više od 20.000 Srba, dok je njih 431 stradalo u tim junskim danima.

Saborna crkva prvo je zapaljena, a nakon toga je mjesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen.

Za rušenje Saborne crkve niko nije odgovarao. Poznata su imena trojice Bošnjaka koji su kao pripadnici Hrvatskih oružanih snaga (HOS) zapalili crkvu. Srbi koji su ostali u Mostaru svjedoče da je to bio jedan od najtežih dana u njihovim životima i da je bio jasan znak da Srbima u Mostaru više nema mjesta.

Danas je opet najdominantniji objekat u gradu na Neretvi i ponos mostarskih Srba koji kažu da ovaj hram svjedoči da su ovdje svoji na svome.  Oni očekuju da će biti podrške da se Saborna crkva u potpunosti obnovi i stavi u funkciju, jer trenutno je jedino veliki vjerski objekat u BiH koji nije obnovljen. Zato i ova akcija koja još jednom svjedoči, da se Saborni hram u Mostaru, zida najviše srcem.

 

KONTAKT ZA PRILOGE

Priloge možete uplatiti na žiro račun:

Adiko banka Mostar, broj: 3060190000265207

devizni račun:

Primalac: Srpsko pravoslavna crkvena opština Mostar, ul. Konak br.7 Mostar

IBAN-BA 393060203790524444

swift-HAABBA22

e-pošta za paypal račun: spcmostar1@gmail.com

link za paypal https://bit.ly/3BCH93K

Priloge u gotovini možete uplatiti:

– Stara crkva u Mostaru, Sretenka Čihorić +38763 319 899

– Crkva u Bijelom Polju, Milan Antelj +38765 960 414

– Crkva u Blagaju, Gojko Pantić +38761 069 504

– Vladičanski dvor u Brankovcu, Boris Antelj +38766 803 154

– Manastir Žitomislić, Miloš Janjić +387 66 764 232

 

 

 

Prethodni članakGrom udario u avion hrvatskih vaterpolista, drama trajala pola sata
Naredni članakŽena zapalila kovid hotel