MOSTAR: Vjerski lideri sastali se sa gradskim zvaničnicima

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić i dopredsjednik Gradskog vijeća Velibor Milivojević primili su danas u Gradskoj vijećnici vladiku Zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija Rađenovića, mostarskog muftiju Salema ef. Dedovića i biskupa mostarsko-duvanjskog i upravitelja trebinjsko-mrkanjskog Petra Palića.

Gradonačelnik Kordić zahvalio im je na dolasku te ukratko ih upoznao s aktivnostima koje se provode tokom proteklog perioda, od kada su provedeni izborni rezultati i kada je Mostar konačno profunkcionisao u punom kapacitetu.

Predstavnici Grada Mostara, Kordić, Marić i Milivojević, u svojim izlaganjima naglasili su kako bez obzira na sve poteškoće postoji dobra saradnja između Gradskog vijeća i gradonačelnika i svih vijećnika te da je Mostar krenuo nakon puno godina u pozitivnom pravcu. To su prepoznali svi kako u BiH tako i u Evropi te da sada treba uz iskrenost i otvorenost raditi kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme i poboljšao kvalitet življenja u Mostaru u svim segmentima.

Istakli su kako se ovim susretom predstavnika vlasti i vjerskih predstavnika šalju i poruke kako nam je živjeti zajedno uz međusobno uvažavanje, poštovanje i toleranciju.

Vjerski predstavnici zahvalili su na prijemu te naglasili važnost redovnog međusobnog dijaloga jer ono je preduslov za bolje razumijevanje  i saradnju na konkretnim projektima.

Na sastanku je takođe istaknuto da je Mostar specifična sredina i da tu posebnost treba sačuvati i ne dopustiti da se s viših nivoa vlasti prenesu određene trenutne destrukcije. Kazano je da su građani dugo čekali na provođenje izbora u Mostaru i da su očekivanja velika, a vjerski autoriteti će biti vjetar u leđa u pozitivnim aktivnostima koje će gradska vlast provoditi.

”U pogledu predstojećih praznika i aktivnosti koje provodi Grad, vjerski čelnici složni su se u ocijeni kako sve stvari treba nazivati pravim imenom. Naglašeno je kako smo svi mi s različitim identitetom ali da svi trebamo činiti da se radi na jedno opšte  i civilizacijsko dobro svih i da ovdje jedni druge trebamo kako bi Mostar bio mjesto ugodnog življenja, uz puno uvažavanje i poštivanje svakoga”, saopšteno je iz Gradske uprave Mostara.

 

Prethodni članakPotvrđen prvi slučaj novog soja korone u Evropi
Naredni članakDetalji napada kod Dečana: Maskiran iz zasjede pucao na autobus, ubio dvoje djece i vozača