Mostar uvodi besplatne parking karte za dobrovoljne davaoce krvi

Mostar uvodi besplatne parking karte za sve dobrovoljne davaoce krvi koji su najmanje 30 puta darovali tekućinu koja život znači, a od toga barem jednom u protekloj godini u cilju da se motivišu građani na humane geste.
Tim povodom su u prostorijama javnog preduzeća Mostar Parking sastanak održali v.d. direktora tog preduzeća Ivan Barbarić, šefica Transfuzijskog centra SKB Mostar Jadranka Knežević i šefica Službe za transfuziologiju bolnice Dr. Safet Mujić, Zerina Zagorčić.

Na sastanku se govorilo o mogućnosti besplatne komercijalne parking karte za građane grada Mostara koji su krv darovali više od 30 puta i najmanje jednom u prethodnoj godini, ali i važnosti darivanja kapljica koje život znače.

Ono što je zanimljivo kazati jest činjenica da se u svijetu prikupe 92 miliona doza krvi na godinu, a jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života.

Povrede i bolesti ugrožavaju ljudski život. Krv je nezamjenjivi lijek koji može zatrebati bilo ko od nas u bilo kojoj situaciji, a jedini izvor krvi je čovjek odnosno dobrovoljni davaoc krvi.

Zato je Barbarić dogovorio uskoro dobrovoljno darivanje krvi i zaposlenika JP Mostar Parking.

Šefica Transfuziološkog centra SKB Mostar Jadranka Knežević je kazala kako je obaveza svakog čovjeka koji može darivati krv, a to su zdravi ljudi od 18 do 65 godine, da to i učini, kako bi se pomoglo bolesnicima.

“Posebno me veseli inicijativa direktora Barbarića da besplatnim parking kartama potaknemo ljude na darivanje krvi. Ovo bi trebao biti uzor svima ostalima na iste ideje, jer obično mi kucamo na vrata drugih, a ovdje je JP Mostar Parking pokucao na naša vrata samoinicijativno, što je zaista veoma pohvalno” kazala je Knežević.

Barbarić je naglasio kako mu je drago da JP Mostar Parking može biti mali točkić u poticaju građana Mostara da daruju krv prvenstveno radi zdravlja i pomoći drugima, te da besplatna komercijalna karta može biti dodatni motiv za darivanje krvi koje znači život.

Šefica Službe za transfuziologiju bolnice Dr. Safet Mujić, Zerina Zagorčić je naglasila da je biti darivatelj privilegija, ali i odgovornost prema bolesniku, te da svaka doza krvi spašava život i svaka inicijativa da se motiviraju davaoci je velika.

Muškarci mogu na klasični način dati krv četiri puta godišnje s razmakom između davanja od tri mjeseca, a žene tri puta godišnje s razmakom između davanja od četiri mjeseca.

Prethodni članakAlen Kajtaz: Potrebe građana za hranom puno veće od mogućnosti javnih kuhinja u Mostaru
Naredni članakTREBINJE – Raspisan tender za izgradnju prve faze istočne obilaznice