MOSTAR: Uhapšen radnik Elektroprivrede zbog prijetnji smrću i seksualnog uznemiravanja

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) u utorak su uhapsili radnika “Elektroprivrede HZHB” zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela, potvrđeno je iz FUP-a.

Riječ je o neovlaštenom snimanju, uznemiravanju i nasilju na osnovu pola, prijetnjama i nanošenju lakših povreda.

”Dana 23.11.2021. godine, policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona su na području Mostara slobode lišili jedno lice. Lice lišeno slobode je uposlenik EP HZHB. Lice se sumnjiči za izvršenje krivičnih djela „Neovlašteno optičko snimanje“, „Ugrožavanje sigurnosti“, „Laka tjelesna povreda“ , a sve u vezi člana 54. Krivičnog zakona Federacije BiH „Stjecaj krivičnih djela“, te člana 29. Zakona o ravnopravnosti polova BiH”, navode iz FUP-a.

Vijest o tome da je radnik Elektroprivrede HZ HB uhapšen zbog seksualnog uznemiravanja, snimanja i prijetnji smrću uzburkala je duhove u ovom preduzeću.

U članu 29. Zakona o ravnopravnosti polova  se navodi “ko na osnovu pola vrši nasilje, uznemiravanje ili seksualno uznemiravanje kojim se ugrozi mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet kaznit će se kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina”.

Prethodni članakVARHELjI DOPUTOVAO U MOSTAR: Sastanci sa Čovićem, Kordićem, Marićem
Naredni članakBILEĆANIN OSLOBOĐEN OPTUŽBI ZA POLNU UCJENU: Poslao poruku u stihu i izvinjenje za više osoba