MOSTAR: U ČETIRI HRAMA SLUŽENE PONOĆNE LITURGIJE (FOTO)

Mostarski pravoslavci Božić su dočekali na ponoćnim liturgijama koje su služene u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju, u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju i u Manastiru Žitomislić.

 

Božićnu liturgiju u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru (Staroj crkvi) služili su mostarski sveštenici Radivoje Krulj i Duško Kojić koji su u najradosnijoj noći  u kojoj je rođen Isus Hristos poručili da svi hrišćani treba da izađu radosni iz te noći te uđu sretni u novu godinu tako da se ne plaše nikada ničega.

Poručili su ljudima da zagriju svoja srca i otvore ih za Boga, za svoje bližnje i za sve oko sebe, te radost Božića podjele međusobno i sa svojim prijateljima, komšijama i sugrađanima.

”Ne mogu a da ne primijetim koliko smo svi danas radosni, kao sveštenik želim da vas zamolim da takvi budete svakog dana. Da danas Hristos koji dolazi u ovaj svijet da zagrli nas ljude, da nam pokaže da smo ljubljeni, da smo stvoreni iz ljubavi i da smo stvoreni za ljubav, da tu poruku uselimo u svoje srce. Da kada izađemo iz ovoga Hrama grlimo cijeli svijet, svakog čovjeka, da se svima radujemo i da izađemo bolji, da u pećini našeg srca upalimo vatru kako bi ono uvijek bilo toplo i kako bi se u njega mogao nastaniti bogomladenac Isus i kako bi bilo mjesta za sve dobre ljude”, kazao je sveštenik Kojić.

Na liturgiji su prisustvovali i predstavnici Katoličke crkve koji su došli da čestitaju Božić.

U Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju liturgiju je služio sveštenik Nebojša Radić, u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju sveštenik Branimir Borovčanin i u Manastiru Žitomislić iguman Danilo Pavlović.

Liturgija u Crkvi u Bijelom polju 

Iguman Danilo kazao je da je Božić najradosniji praznik jer je Bog postao jedan od nas, sišao sa svoje visine i svoga Božanstva i postao čovjek kao i mi.

”Time nas je spasio od bolesti, patnje i svih nemoći. Zato praznujući Božić mi praznujemo milost i dobrotu Božju” – poručio je iguman, koji je vjernicima čestitao Božić tradicionalnim pozdravom “Mir Božji – Hristos se rodi!

Proslava Božića u Mostaru nastavlja se sutra kada će u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar, Manastira Žitomislić,  Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”, Gradski odbor Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle biti održan tradicionalni Božićni koncert u Mostaru.

Prethodni članakPotraga za Matejem: Otkriveni identiteti mladića i djevojke sa snimke
Naredni članakČESTITALI BOŽIĆ: Čović sa saradnicima posjetio Manastir Žitomislić