MOSTAR: SUPRUGE SVEŠTENIKA I IMAMA ZAJEDNO U PREVENCIJI NASILJA NAD ŽENAMA

U Mostaru je danas održan okrugli sto  na temu ,,Crkve i vjerske zajednice o prevenciji nasilja nad ženama’’ na kome su učestvovale supruge imama iz Muftijstva mostarskog i supruge sveštenika Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Predavači su bili Milja Tupanjanin u ime Srpske pravoslavne crkve, Lejla Mezit u ime Islamske zajednice, prof. dr Davorka Topić Stipić i dr Behzad Hadžić, specijalista neuropsihijatar.

 

Na okruglom stolu razgovarano je o prevenciji rodno zasnovanog nasilja iz perspektive religija, te o iskustvima u radu sa osobama koje su preživjele rodno- zasnovano nasilje iz perspektive zdravstvenih radnika.

Spoljni saradnik ‘’Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija’’ na ovom projektu Olivera Jovanović kazala je da je projekat pokrenut iz potrebe saradnje sa vjerskim zajednicima kada je u pitanju prevencija nasilja nad ženama, posebno jer se nasilje nad ženama često tumači suprotno od učenja religija koje daju apolutno dostojanstvo ženi.

Olja Jovanović

Ona je dodala da su okrugli stolovi održani i u Tuzli, Ključu, Bijeljini, Gacku i Banjaluci u okviru Kampanje – 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

Vjeroučiteljica i predavač ispred Srpske pravoslavne crkve Milja Tupanjanin govorila je o položaju žene u Srpskoj pravsolavnoj crkvi na onovu Svetog pisma. ‘’Mi hrišćani se referišemo na Novi zavjet koji je prekretica u smislu tretiranja marginalizovanih grupa među kojima su i žene. Osnovna poruka bi bila da se tu ne može naći uporište ni prema neprijateljima, a kamo li prema osjetljivim kategorijama društva sopstvene zajednice kao što su žene’’, kazala je Tupanjanin.

Ona je podsjetila da nam Novi zavjet otkriva da se Bog obraća ljudima, a ne muškarcima i ženama, te da je svako pozvan da ostvari svoje potencijale nesmetano.  ‘’Samim tim što sam ja delegirana ispred svoje Crkve da govorim, dovoljno pokazuje kakav odnos moja zajednica ima prema ženama’’, kazala je Tupanjanin.

Milja Tupanjanin

Ona je naglasila da Srpka pravoslavna crkva kroz brojne aktivnosti želi da svede na minimum događaje poput nasilja, te da radi na afirmaciji žena, a u prilog tome ide i podatak da su Eparhiji zahumsko-herecgovačkoj vjeroučitelji većinom žene.

Profesorica u Karađozbegovoj medresi i koordinatorica za brak i porodicu u Muftijstvu mostarskom Lejla Mezit govorila je o prevenciji nasilja nad ženama i pogledu na nasilje iz ugla islama. ‘’Poruka Kurana kao svete Božje knjige je u svojoj biti nenasilna, miroljubiva, inkluzivna u svakom smislu. Međutim, ljudi u realnom svijetu često pogrešno interpretiraju svetu Božju riječ i zloupotrebljavaju je da bi opravdali neke svoje nasilne postupke’’, kazala je Mezit.

Lejla Mezit

Ona je dodala da postoje informacije da je u vrijeme pandemije došlo do porasta nasilja u porodici. Mezit je istakla da je saradnja između vjerskih zajednica na ovom polju jako dobra, jer vjerske zajednice imaju direktan kontakt sa vjernicima. Ona je naglasila i da su u petak sa hutbi na području mostarskog muftijtva poslane poruke da islam ne opravdava nasilje, ted a se u podrodici živi u mirui  dogovoru.

Davorka Topić – Stipić govorila je o prevenciji nasilja i pogleda na ženu, te zašto se i u 2021. godini treba govoriti o nasilju nad ženama. ‘’Vjerske zajednice igraju značajnu ulogu u stvaranju opšte klime i dobro je da smo se okupili da riješimo neke mitove, te izađemo sa preporukama šta bismo trebali činiti’’, kazala je Topić-Stipić.

Davorka Topić-Stipić

Prema podacima Agencije za ravnopravnost polova u BiH, svaka treća žena je žrtva nasilja, a svaka druga starija od 15 godina doživjela je neki oblik psihičkog, ekonomskog ili fizičkog maltretiranja.

Okrugli sto, a kasnije i druženje supruga imama i sveštenika održano je u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

Prethodni članakUEFA kaznila pet klubova
Naredni članakPod dejstvom kokaina vozio 227 kilometara na čas