MOSTAR: RASPISAN KONKURS ZA DODJELU PROSVJETINE STIPENDIJE “VLADIMIR ĆOROVIĆ”

 

MOSTAR- Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar danas, na praznik Svetog Save, raspisalo je konkurs za dodjelu Prosvjetine stipendije “Vladimir Ćorović” za učenike osnovnih i srednjih škola u školskoj 2020/2021. godini i za redovne studente u akademskoj 2020/2021. godini, sa područja Hercegovine.
Organizacioni odbor Prosvjetine stipendije je saopšteno da će stipendije biti dodijeljene u sljedećim iznosima: za učenike od 6. do 9. razreda osnovne škole – 500,00 KM; za učenike od 1. do 4. razreda srednje škole – 700,00 KM; za redovne studente – 1.000,00 KM.
Potrebna dokumentacija za dodjelu Prosvjetine stipendije “Vladimir Ćorović” je: molba – ime kandidata, ime jednog roditelja, prezime, adresa stanovanja, adresa elektronske pošte, broj telefona, za koju kategoriju stipendije se konkuriše, koja dokumentacija se prilaže, datum i mjesto prijave, svojeručni potpis kandidata; motivaciono pismo – detaljan životopis, razlog prijavljivanja za stipendiju, planovi za budućnost, aktivnosti u društvenoj zajednici, planovi za unapređenje života zajednice i društva; za učenike osnovnih i srednjih škola – kopija đačke knjižice ili kopije svjedočanstava za sve razrede koje su završili; za redovne studente – kopija indeksa sa ocjenama; kopije svjedočanstava za sve razrede srednje škole i originalna potvrda fakulteta koja potvrđuje status redovnog studenta; originalna potvrda o zaposlenju roditelja ili originalna potvrda o nezaposlenosti (od nadležne službe za zapošljavanje); originalna potvrda od nadležne institucije ili društva o aktivnosti u srpskoj zajednici u Mostaru, dolini Neretve i Hercegovini.
Kriterijumi za dodjelu Prosvjetine stipendije “Vladimir Ćorović” su: uspjeh u školi/fakultetu – 50%; ekonomska situacija u porodici – 25 %; povezanost i aktivnost u srpskoj zajednici u Mostaru, dolini Neretve i Hercegovini – 15%; tendencija uspjeha u periodu od tri školske godine i više – 5%; način, kvalitet i ispravnost pisanja molbe i motivacionog pisma – 5% Poseban značaj će imati prijave bivših stipendista.
Konkurs je otvoren od 27. januara do 27. februara 2021. godine. Dokumentacija se može dostaviti lično ili poštom – na adresu SPKD Prosvjeta – GO Mostar, Ulica Konak br. 7, 88000 Mostar.
Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem elektronske pošte na mejl: stipendije@prosvjetamostar.org.
Iz Organizacionog odbora Prosvjetine stipendije podsjećaju da je tradicija stipendiranja u ”Prosvjeti” stara je tačno koliko i Društvo, koje je 1902. osnovano upravo s ciljem stipendiranja đaka, te da su najpoznatiji Prosvjetini stipendisti: Ivo Andrić, Jefto Dedijer, Branko Radulović, Svetozar i Vladimir Ćorović i mnogi drugi.
Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar 2016. godine je obnovilo staru praksu stipendiranja učenika, ugledajući se na dugogodišnju tradiciju Društva.
”Obnavljanje stipendiranja inicirao je biznismen iz Londona mostarskih korjena Slavko Andrejević, a projekat podržala i blagoslovila mostarska Crkvena opština. Upravni odbor SPKD “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar, na svojoj sjednici 13. 7.2018. godine i zvanično je ustanovio Prosvjetinu stipendiju pod imenom akademika Vladimira Ćorovića. Od 2016. godine ukupno je prikupljeno 49.839 evra, a dodijeljeno je 130 stipendija. Naš stipendijski fond do sada je podržalo 29 donatora”, navodi se u saopštenju.
Broj stipendija u školskoj 2019/2020. je narastao na čak 75, a isplaćen je iznos od 25.824 eura, od kojih je stipendirano 26 mlađih osnovaca sa po 250 eura, 17 starijih osnovaca sa po 300 eura, 17 srednjoškolaca sa po 350 eura i 15 studenata sa po 500 eura.
”Osnovni motiv za pokretanje ovog projekta bio je podsticanje uspjeha sadašnjih i budućih generacija našeg naroda u Mostaru i dolini Neretve. Naša zajednička želja je da pomognemo u obrazovanju nekih budućih generacija i tako doprinesemo da generacije koje će nas naslijditi budu bolje od nas. Pored toga, okupljeni oko ove ideje, šaljemo jasnu poruku o značaju zajedništva”, ističe se u saopštenju Organizacionog odbora Prosvjetine stipendije.
Dodaje se da je stipedniranje prošireno na cijelu Hercegovinu, a a da je vizija da to uskoro bude cijela BiH, Crna Gora, Makedonija, Slovenija.
”Mostar je iznjedrio velikane poput Alekse Šantića, Svetozara i Vladimira Ćorovića, Atanasija Šole, a naša je stipednija pokušaj da na starim i čvrstim temeljima ponovo zidamo zajednicu koja će biti prepoznatljiva po dobru i da sačuvamo vatru našeg bogatog naslijeđa.”, navode iz mostarske ”Prosvjete”.