MOSTAR: PREDSTAVA ”K'O KAMEN” U PETAK U VLADIČANSKOM DVORU

Predstava „K'o kamen (Velenka Brstinova i kćer joj Dragana)“ biće odigrana u petak, 15. marta u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru u Mostaru u organizaciji SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar.

Predstava je premijerno izvedena na prepunoj sceni „Petar Kočić“ Narodnog pozorišta Republike Srpske, 14. oktobra 2023. godine u izvođenju glumice Narodnog pozorišta Republike Srpske, Ljiljane Čekić, a u produkciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Banja Luka.
Ova dokumentarna monodrama rađena prema tekstu Dragane Mandrape, profesora srpskog jezika i književnosti iz Istočnog Sarajeva, autentična je priča o dvije žene, majci i kćerki, njihovim životima i stradanjima, ali i o snazi koju su imale i u trenucima najvećih iskušenja i stradanja. „K'o kamen“ je priča o pobijenim hercegovačkim Srbima 1941. i 1944. kao i o stradanjima sarajevskih Srba koji su 1996. napuštali svoja ognjišta u istoj koloni sa svojim iskopanim mrtvim junacima i odlazili u nepoznato.
Pisana u ispovjednoj formi ona slika različite ličnosti, majku i kćerku, Velenku i Draganu, žene različitih životnih priča, ali identične snage koju pokazuju u trenucima suočavanja sa najvećim životnim tragedijama.
Lajtmotiv predstave „Čovjek snuje, sudbina se smije“, pored životne mudrosti koju nam donosi, ukazuje i na dinamiku dramske strukture ove monodrame, na iznenadne i neočekivane obrte. Hrabro, kako to samo Hercegovke umiju, njih dvije su koračale životom vjerujući u sebe, ali i u snagu Božje volje, koja ih nikada nije ostavljala same. Ni kada je lutanje šumom završavano u kućnoj pećini čovjeka koji je imao hrabrosti da rizikuje vlastiti život spašavajući nejač prognanog naroda ili kada otadžbina podiže krstače prekrivene mahovinom na mjestu gdje će „izniknuti cvijeće za daleko neko pokoljenje“.

U maniru najplemenitijeg ženskog rukopisa glumica Ljiljana Čekić i autorka Dragana Mandrapa, njegujući kulturu sjećanja na svoje pretke, kao potomci porodica koje su nastradale u genocidu koji je nad Srbima izvršen tokom Drugog svjetskog rata, stvorile su predstavu u kojoj je oslikana snaga života „koji vazda nađe svoj put“, kao i karakter žena snažnih „k'o kamen“.

Ulaz na predstavu je besplatan.

Prethodni članakVelež peti meč bez pobjede
Naredni članakŠok na Indijan Velsu: 123. teniser svijeta savladao Đokovića