Mostar: Pošteni građanin pronašao novčanik i predao ga policiji, no u policiji novčanik nestao s novcem 

Jedan građanin Mostara javio se medijima sa svojim iskustvom sa mostarskom policijim nakon zadnje utakmice Zrinjskog. On je, naime, tokom zadnje utakmice Zrinjskog, izgubio novčanik, a koji je pošteni pronalazač predao policiji.

Kako tvrdi, novčanik u kojem se nalazilo 10 KM u gotovini, kreditna kartica i lične karte Republike Hrvatske pošteni građanin predao je policiji u MUP-u HNK. No ističe, kada je došao u MUP HNK da preuzme svoje stvari vratili su mu dokumente i kreditnu karticu, novaca i novčanika nije bilo.

”Bio sam na utakmici Zrinjskog na gornjoj tribini i izgubio novčanik s dvije hrvatske lične, moja i od supruge, kreditnom karticom iz Irske i 10 KM. Budući da je sestra stavila oglas na Facebook da je izgubljen novčanik na utakmici, dobio sam poruku od jednog gospodina što je radio na osiguranju iz Delta security da je novčanik pronašao jedan od konobara koji je radio na stadionu i predao ga u MUP”, govori.

Čitatelj portala Bljesak.info, koji je objavio ovu priču, navodi da je odmah otišao po novčanik u MUP ali, nakon što je policajac otvorio ladicu s par novčanika, ni jedan njegov, u MUP-u mu je rečeno da se vrati u ponedjeljak jer ”obično za par dana se pojave takve stvari”.

”Otišao sam na stadion u upravu da vidim znaju li ko je od konobara radio na gornjoj tribini. Pred upravom Zrinjskoga našao sam dvojicu ljudi koje sam pitao da li su znaju li išta za novčanik koji je pronađen. Oni su mi odgovorili da znaju i da je jedan od njih odnio novčanik s dokumentima i novcem u MUP”, objašnjava.

Govori, nakon toga opet je otišao u MUP. Tamo mu je policajac ponovio da ništa neće biti do ponedjeljka, no nakon što je objasnio da je pronašao čovjeka koji je nekom iz MUP-a lično  predao novčanik kad ga je pronašao, rekli su mu da se ponovno vrati s njim. Što je i učinio.

”Opet sam se vratio do prostorija Zrinjskog, našao čovjeka koji mi je našao novčanik i zamolio ga da odemo zajedno u MUP jer oni tvrde da novčanik nije vraćen. On se složio i otišli smo zajedno na MUP. Gospodin koji je pronašao moj novčanik je objasnio policajcu da je prvo zovnuo MUP, a zatim i lično vratio novčanik u 01:00. Rekao je da je tada za pultom sjedio policajac s naočalama koji ga nije pitao za ime ni gdje je novčanik pronađen, samo ga je uzeo i rekao hvala. Čovjek koji je donio novčanik u MUP naglasio je koji su se dokumenti i novac nalazili u novčaniku”, govori.

Čitatelj objašnjava kako je nakon toga policajac koji ga je taj dan prethodno vidio dva puta ”otvorio drugu ladicu gdje je pronašao moju i supruginu ličnu te kreditnu karticu. Gospodin sto je pronašao moj novčanik je zatim pitao policajca sto se dogodilo s novčanikom i 10 KM”.

U tom trenutku, ističe čitatelj, došao je načelnik policije i pitao u čemu je problem. Policajac mu je objasnio da je kolega koji je radio te noći zaprimio novčanik s ličnim dokumentima, karticom i 10 KM no da je sada novčanik nestao s novcem.

”Ja sam rekao da je nebitno, bitni su mi samo dokumenti na što mi je načelnik rekao da i da je 1 KM nestala i novčanik to je opet moje vlasništvo, i kako nisu oni kriminalna organizacija nego policija kojoj se treba vjerovati. Zatim je rekao jednom od policajaca da napravi zapisnik i pod hitno da se dozna ime i prezime policajca koji je radio prethodne noći”, kazao je za Bljesak čitatelj.

U MUP-u HNK su mu se izvinuli i uzeli njegove i podatke od konobara, koji je pronašao novčanik i predao policiji, za eventualnu daljnju obradu.

”Nadam se da dotičnom policajcu vrijedi izgubiti posao zbog novčanika i 10 KM”, kazao je čitatelj.

Prethodni članakDodik: Optužnica predstavlja političko nasilje; Pokrenuću tužbu protiv tužioca zbog zloupotrebe položaja (VIDEO)
Naredni članakCvijanović: BiH na ivici propasti, OHR instrument za generisanje kriza