MOSTAR: PORODILJAMA OD 300 KM ZA PRVO DO 10.000 ZA SEDMO DIJETE

Vijećnik HDZ-a u Gradskom vijeću Mostara Kazimir Miličević nakon današnje sjednice Gradskog vijeća Mostar izrazio je zadovoljstvo što su se u Budžetu za 2022. godinu našle o stvari koje je HDZ BiH predlagao u predizbornoj kampanji i cijelu godinu u Gradskom vijeću.

 

”Sredstva za vrtiće uvećana su za 140.000 KM, sredstva za stipendije za 80.000 KM, ponovno u budžetu imamo sredstva za kupovinu udžbenika za prvačiće u gradu Mostaru u iznosu od 100.000 KM, povećali smo sredstva za Sportski savez Grada Mostara za 100.000 KM”, rekao je Milićević.

On je istakao da su se u Budžetu našle i stavke za izgradnju škole u Vojnu i sportske dvorane u Osnovnoj školi ”Ilija Jakovljević” u Centru 2.

U budžetu za 2022. je i stavka od 350.000 KM za jednokratne naknade porodiljama.

”Naknada za prvo rođeno dijete je 300 KM, za drugo 500, za treće 700 KM, za četvrto 1400 KM, za peto 2800 KM, za šesto 5.000 KM i za sedmo i više 10.000 KM. Na idućoj sjednici mi ćemo donijeti posebnu odluku kako bi se ove stvari mogle implementirati i kako bi roditelji mogli dobiti ova sredstva”, rekao je.

Vlatko Marinović, predsjednik kluba vijećnika Hrvata u mostarskom Vijeću, rekao je kako je bitna odluka i ona o brisanju zabrane raspolaganjem zemljištem.

”Malo je nezgrapan naziv same odluke, ali za stanovnike prigradskih naselja Buna, Ortiješ, Žitomislići 1, 2 i 3 te stanovnike naselja Raštani odluka je krucijalna odluka s obzirom da su stanovnici tih naselja proteklih 20 i više godina, koji žive, rade i doprinose u Mostaru, korisnici i vlasnici stambenih objekata i zemljišta, zbog neimanja gradskog vijeća i ranije odluke koja je zabranjivala raspolaganje tim nekretninama, bili u fazi praktički i pravne nesigurnosti, ali i nepravde koju je sustav činio prema njima”, rekao je Marinović. Kaže kako se ovom odlukom omogućuje stanovnicima tih naselja da osmi dan nakon objave odluke u Službenom glasniku pristupe urednoj pravnoj proceduri na traženju u službu za nekretnine i gradskom odjelu. Pojasnio je kako se radi o 960 zahtjeva.

Prethodni članakBUDŽET GRADA MOSTARA TEŽAK 92 MILIONA MARAKA: Kordić obećao da će kroz rebalans riješiti i amandmane
Naredni članakPojavio na vratima svog stana sat nakon što je sahranjen