MOSTAR: Policija ide u štrajk

Upravni odbor Sindikata policije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) donio je odluku o održavanju jednosatnog štrajka upozorenja 10. novembra od 10,00 do 11,00 sati.

Štrajk upozorenja održaće se u svim organizacionim jedinicama i podružnicama Sindikata policije.

Kako stoji u odluci Upravnoga odbora, štrajk upozorenja preduzima se radi nezadovoljstva članova Sindikata zbog ignorantskog odnosa Vlade prema višestruko ponovljenom zahtjevu za provođenje dogovora pregovaračkih timova Vlade HNK i Sindikata policije vezano za isplatu dugovanja po izvršnim sudskim odlukama.

-Razlog štrajka upozorenja u organizaciji Sindikata policije HNK  je neizvršavanje dogovora između kantonalne Vlade i predstavnika sindikata kojim je još u junu određen način i dinamika raspodjele sredstava predviđenih u budžetu za 2021. godinu u visini od 4, 5 milionna maraka za isplatu dijela uknjiženih dugovanja – potvrdio je član Upravnog odbora Sindikata policije u HNK Fadil Čustović.

Podsjetimo da se na nedavnom sastanku Koordinacije sindikata budžetskih korisnika u HNK, kantonalna Vlada obavezala da će rebalansom budžeta koji će biti do kraja godine, krenuti s isplatama dugovanja po pravomoćnim sudskim odlukama. Iznos nisu dogovorili te je rečeno da će on biti predmet idućih sastanaka.

-Mi znamo da je apsolutno nepotreban ikakav rebalans jer ta sredstva stoje u budžetu za ovu godinu, a predviđena za  izmirenje dijela uknjiženog duga. Više nemamo povjerenja jer smo i prethodnih godina izigrani rebalansima- kazao je Čustović.

Dodao je da postoji mogućnost da ta sredstva budu samo pomaknuta s te stavke na Vladine prioritetnije stavke.

Prethodni članakBolnicama u RS odobrena 3.468.661 KM za izmirenje duga za kiseonik
Naredni članakNAKON PROTESTA – Gase se disko svjetla na spomeniku