MOSTAR – Na Svjetskom prvenstvu u mušičarenju 60 takmičara iz 13 zemalja

Mostar je domaćin FIPS-Mouche Cortland Svjetskog prvenstva u mušičarenju za juniore na kojem učestvuje 60 takmičara iz 13 zemalja.

“Za sada sve teče po planu, na stazi je odlično, komunikacija između takmičara i sudija je odlična. Rijeka Buna je prelijepa, a mnogo smo se brinuli i o sigurnosti takmičara. Što se tiče samog takmičenja, ono je vrlo kvalitetno, ima velik broj riba”, rekao je Ivica Tomičić, glavni sudija takmičenja te dodao da su čak dvojica sudija završila u ambulanti radi velikih vrućina.

Potvrdio je kako u takmičenju učestvuje 60 takmičara iz 13 zemalja te da vlada dobra atmosfera i druženje između učesnika.

“Takmičenje se sastoji od pet sektora, na rijeci Buni četiri sektora i na Mostarskom jezeru jedan sektor. Što se tiče samog sistema takmičenja napravljen je tako da svaka ulovljena riba nosi 100 bodova, a svaki centimetar dodatnih 20 bodova. Unaprijed vam je jasno da je bitno u sat i pol vremena uloviti što više riba i da budu što duže. Riba se nakon ulova i procjene vraća u vodu”, pojašnjava on.

Kako je kazao, ovaj vid sportskog ribolova u svijetu doživljava ekspanziju.

“To je kraljevska vrsta ribolova koja je jako popularna u svijetu, mi u BiH možemo jako puno profitirati nakon ovog takmičenja i nadamo se da će to tako biti. U BiH se otvara sve više Fly fishing (mušičarenje) revira, podučavamo djecu, imamo dosta takmičara i nadamo se da ćemo  u budućnosti ući u velesile ovoga sporta”, kazao je Tomičić.

Smatra da će ovo takmičenje utjicati dobro na promociju naših rijeka i naše zemlje, te da  će pokazati svima kako je ovo grana turizma na koju se može u budućnosti osloniti.

” Apelujem s ovoga mjesta da prestanemo graditi hidrocentrale koje nam narušavaju sklad i mir, jer je fly fishing nešto što će u budućnosti dovesti mnoge turiste u BiH”, smatra glavni sudija takmičenja.

Zdravko Prša, kapiten hrvatske reprezentacije i član Hrvatskog sportskog ribolovnog saveza ističe kako je takmičenje organizirano na vrlo visokom nivou.

“Ribe ima jako puno i mladi takmičari zadovoljni su i uživaju na rijeci Buni. Takođe, složio bih se da je bitan parametar i zaštita rijeka, jer rijeke postaju biznis. Za mlade ribolovce je bitna i edukacija, jedino edukovan ribolovac je dobar ribolovac”, ustvrdio je Prša.

Jedan od reprezentativaca BiH je i mladi Aleksandar Pavlović.

” Oduševljen sam ljepotom i čistoćom rijeke, količinom ribe, ali i konkurencijom iz čitavog svijeta. Očaran sam i organizacijom takmičenja, naši takmičari daju sve od sebe i vjerujem da neće biti problema u nastavku takmičenja. Zaljubljen sam u fly fishing, a tu ljubav sam naslijedio od oca te sam od njega naučio sve”, kazao je Pavlović.

Trener reprezentacije BiH Anto Matošević naglasio je kako uživa raditi s mladim takmičarima.

“Uživam ovdje s juniorima, ovo je jedno veliko iskustvo i prvi put učestvujemo na juniorskom svjetskom prvenstvu i mogu reći da su me naši juniori iznenadili u pozitivnom smislu(…) Imamo svoje klubove i udruženja s kojima smo na državnim ili kantonalnim takmičenjima gdje se isprofilišu oni malo bolji koji onda uđu u reprezentaciju. Od svojih takmičara imamo neka srednja očekivanja. Kada pogledamo druge reprezentacije kako ih prati logistika, vidi se kako je kod nas ovaj sport u početku razvoja, ali i dalje vjerujem da ćemo ostvariti dobar rezultat” – izjavio je Matošević.

Predsjednik Međunarodne federacije sportskog ribolova (FIPS-Mouche) Mario Podmanik kazao je kako BiH ima dugu tradiciju sportskog ribolova i fantastične resurse za sportski ribolov kao što su rijeke i jezera, te da s lokalnom federacijom imaju odličan odnos.

“Posljednje prvenstvo koje smo organizovali je bilo u Jajcu, a sad smo u prekrasnom području Mostara gdje ispitujemo rijeku Bunu i Mostarsko jezero. Pozitivno sam iznenađen načinom na koji se organizatori ovog prvenstva bave svakodnevnim stvarima vezanim za organizaciju. Također sam impresioniran načinom na koji se ovo prvenstvo promoviše sa svim promo materijalima, banerima i reklamama i smatram da način promocije ovog prvenstva može biti primjer ostalim takmičenjima”, ističe on.

Organizaciju je pohvalio i Eduardo Ferrero, potpredsjednik Međunarodne federacije sportskog ribolova.

“Prošle godine sam na ovom istom mjestu izvršio inspekciju i bio sam impresioniran kvalitetom rijeke te smo dali odobrenje lokalnoj federaciji da organizuje Svjetsko prvenstvo. Imate fantastičnu prirodu i fantastičnu ribu, posebno mekousnu pastrmku. Ovo okruženje i priroda moraju biti sačuvani za generacije koje dolaze. Takmičenje je jako dobro organizovano, učesnici uživaju takmičiti se i dobio sam samo pozitivne povratne informacije. Poprilično sam siguran da ćemo u bliskoj budućnosti opet doći ovdje i organizovati neku vrstu takmičenja u sportskom ribolovu”, zaključio je Ferrero.

Jedan od partnera na organizaciji ovog prvenstva je i NVO ”Novi val” te je predsjednik te organizacije Adnan Đuliman kazao kako su počašćeni što mogu pomoći.

“Naš cilj je povezati ljude, zaštiti rijeke i ljude ponovno vratiti na rijeke i zbog toga smo partner na ovome. Moramo povesti računa o rijekama i o biodiverzietetu, pozivam ljude širom BiH da je krajnje vrijeme da se uključe u zaštitu rijeka”, – naglasio je Đuliman.

Takmičenje traje do 23. jula.

Prethodni članakDrama u Sloveniji: 90 planinara zarobljeno u kolibi na Triglavu, među njima i slijepi ljudi
Naredni članakDodik-Vučić: Dogovoren skup svih državnih organa Srbije i Srpske