Mostar kreće u raščišćavanje ruševina

Da se može raditi isključivo u interesu građana Mostara ako se to hoće pokazali su danas vijećnici Gradskog vijeća Mostara usvajajući zaključak o rješavanju ruševnih objekata.

Skoro svi vijećnici i predstavnici Gradske uprave uzeli su učešće u raspravi o ovom problemu i zajednički je ista usaglašena sa ciljem da se sa mostarskih ulica uklone ruševni objekti i zaštite građani. Prihvaćeni su prijedlozi i vladajuće koalicije i opozicije.

Naloženo je gradskim odjelima da se napravi registar ruševnih objekata u kratkom roku na području uže gradske jezgre, te da se nakon toga krene sa popisom svih objekata u Mostaru. Takođe  je naloženo da se uradi kompletan snimak stanja svakog objekta, utvrdi vlasništvo, ratna šteta, stanje objekta, predloži rješenje i finansijska izdvajanja za iste. Rok za sagledavanje cijele situacije je kraj juna.

Gradonačelnik Mostara je istakao da se već u narednom periodu kreće sa uklanjanjem nekih objekata u centru grada i da se već pregovara sa vlasnicima pojedinih objekata o načinu rješavanja njihovog statusa, i o uklanjanju objekata. Takođe se već vrše pregovori sa osobama koje su kupile ruševne objekte ali nisu uradili ništa na njihovom uklanjanju ili sanaciji.

Predsjednik GV Salem Marić kao predlagač zaključka je rekao da su već poduzete mjere i da su neki vlasnici objekata na Bulevaru prihvatili da krenu sa uklanjanjem. Ovaj zaključak donesen je da bi se oni koji svojom voljom to neće da urade natjerali da uklone ruševni objekat ili da ga saniraju, ili da Grad to uradi ukoliko je ugrožena sigurnost građana.

Prethodni članakKORONA U MOSTARU-64 NOVA SLUČAJA, 1 OSOBA PREMINULA
Naredni članakSKANDAL NA SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA -MARIĆ I ZALIHIĆ NASTAVILI U PREDIZBORNOM DUHU, OPTUŽBE PLJUŠTE NA SVE STRANE