MOSTAR: ISLAMASKA ZAJEDNICA PROTIV IZGRADNJE HRAVTSKOG NARODNOG KAZALIŠTA

„Od nove gradske administracije očekujemo, tražimo i zahtijevamo da se odgovorno ponaša spram interesa Islamske zajednice, koji su na višegodišnjem čekanju“, na sjednici Skupštine Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar kazao je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, referirajući se na pitanje izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Centralnoj zoni Grada Mostara, što je predviđeno u projekcijama Nacrta budžeta Vlade Federacije BiH.  „Pitanje Centralne gradske zone se ne može rješavati parcijalno. Tražimo da se rješava u paketu i cjelovito i samo na taj način. Nije Hrvatsko narodno kazalište samo jedno pitanje i jedan projekat“, naglasio je muftija.

Izrazio je negodovanje što federalne vlasti ne razumiju kompleksnost ovog problema. „Znam da nas ne razumiju, ne razumiju u čemu smo, gdje smo, s čime se suočavamo, koliko smo maleni spram hegemonije koja je ovdje sva centralizirana i nad nama rješava svoja nacionalna pitanja. Nije nam jasno kako federalne vlasti mogu biti toliko neuviđavne da shvate da mi ovdje 25 godina trpimo i da smo mi jedno od najvjerodostojnih lica Bošnjaka i Bosne. Pitanje Bosne i Bošnjaka i Bosanstva rješava se u Mostaru sve ove godine“, naveo je muftija. Gradnja novih zgrada sa isključivim nacionalnim predznakom, među kojima je i zgrada Hrvatskog narodnog kazališta, kazao je muftija, prema ocjeni stručnjaka za prostorno planiranje, na linijama ratnog razgraničenja u metaforičnom smislu znači podizanje novih zidova i brana koje grad dijele na dva dijela. „Ne čudi nas da taj projekat podržava Hrvatska država, ali smo razočarani kad to podržava i naša Vlada.“, kazao je muftija.

Takvi projekti, prema njegovom mišljenju, doveli bi do još veće izolacije, ionako zaboravljene populacije Bošnjaka i drugih građana u zapadnom dijelu Mostara, na sličan način kao što je to slučaj i sa Bošnjacima u Stocu, Čapljini i Istočnoj Hercegovini.

„Važno je da taj dio našeg naroda držimo kao malo vode na dlanu, koji je pod hegemonijom koja ne da disati. Zato očekujemo od naših vlasti da pomogne naše ljude istočno od rijeke Neretve, od Stoca do Neuma i Istočne Hercegovine od koje samo Islamska zajednica nije odustala, da na tom prostoru vidimo ozbiljan bošnjački interes da je to i naš prostor, bez obzira koliko nas je tamo. Tamo je jedan čovjek umet za sebe, za nas sve. Ne možemo se ponašati na ovakav način i ne vidjeti da moramo iskoračiti mnogo dalje od Fejićeve ulice i Musale, sa mnogo mudrosti i otvorenosti, getoizacija je pogubna“, poručio je muftija.

”Skupština Medžlisa IZ-e Mostar u potpunosti je podržala apel mostarskog muftije Salema ef. Dedovića da izabrani zastupnici u Parlamentu Federacije ne dozvole podršku Vlade da sa dva miliona KM finansiraju izgradnju zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, jer se na taj način parcijalno, mimo zakonom propisanih normi, trajno rješava pitanje Centralne zone Grada Mostara koja u svakom smislu mora odražavati otvorenost Grada Mostara i njegovu multietničku supstancu, jednakopravnost naroda i građana, jer se na taj način direktno poništava potpuno legitiman zahtjev Islamske zajednice da na prostoru nekadašnjeg Lakišića harema izgradi reprezentativnu zgradu Islamskog centra, te u tom smislu zahtijevamo od svih političkih faktora i zastupnike u entitetskim parlamentima da ne dozvole ovu vrstu poniženja i minimiziranja Bošnjaka kao političkog faktora u Mostaru”, saopšteno je iz Medžlisa Islamske zajednice.

 

Prethodni članakSDA: ZAKLjUČCI HNS-a NEPRIHVATLjIVI
Naredni članakOSNOVANO UDRUŽENJE SLAĆANA