Mostar ide sa zaduženjem za sanaciju Uborka

Gradsko vijeće Grada Mostara donijelo je danas skoro jednoglasno Odluku o davanju prethodne saglasnosti na kreditno zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj ( EBRD ) kojom se predviđa zaduženje kod ove institucije za saniranje stanja na deponiji Uborak.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić podsjetio je da se radi o tehničkoj odluci koja će omogućiti pregovore oko eventualnog kreditnog angažmana. Radi se o 5 miliona eura eventualnog kredita koji bi bio iskorišten za sanaciju stanja na Uborku.

Vijećnici su se složili u tome da Grad treba hrabrije krenuti sa investicijama i zaduženjima za konkretne projekte poput infrastrukture, bazena, deponije i mnogih drugih stvari, ali da se isto tako mora voditi računa o kompletnoj zaduženosti grada.

Iznesena je informacija da je Grad trenutno opterećen sa oko 5 miliona maraka kredita. Vijećnici su se interesovali i za prošle kredite Deponije Uborak insistirajući da se podnesu izvještaji na što je to utrošeno više od 6 miliona maraka koje je deponija ranije dobila.

Iz Gradske uprave odgovoreno je da postoje jasni podaci o tome na što je novac potrošen da se radi o opravdanim sredstvima jer Svjetska banka u protivnom ne bi odobrila novac.

Kordić će obećao vijećnicima da će već na narednoj sjednici imati informaciju o kompletnom stanju na Uborku i rješenje u kome smjeru Grad planira da vodi ovo preduzeće. Jasno je poručio da će kredite koji se uzimaju vraćati građani Mostara jer preduzeće poput Uborka nije u stanju da to uradi. Kordić je spomenuo i mogućnost partnerstva kada je u pitanju Uborak.

 

Prethodni članakTeško povrijeđena djevojka iz Stanara, prebačena na UKC
Naredni članakKORONA U MOSTARU-64 NOVA SLUČAJA, 1 OSOBA PREMINULA