Mostar: Gužve na ‘drive-in testiranju’

Velike gužve su na parkingu Franjevačke crkve u Mostaru, gdje je od danas počelo testiranje građana na prisustvo Sars-CoV-2. Dom zdravlja Mostar juče je za Bljesak.info rekao kako se provode testiranja na osobama koji su pozitivni i koji su bili u kontaktu s pozitivnom osobom.

”Pacijenti koji su pozitivni ili oni koji su suspektni na COVID-19, pregledavaju se u posebnoj, izdvojenoj ambulanti, odnosno Febrilnom punktu u sklopu Izolatorija Doma zdravlja Mostar, što donekle predstavlja sigurnost za neometan rad i pružanje ostalih usluga u ovoj ustanovi”, rekla je Ines Popovac, portparol Doma zdravlja Mostar.

Rekla je da je obveza svakog pacijenta kojem je propisana izolacija, da se redovno javlja svome porodičnom ljekaru i izvještava ga o svojem stanju.

“Ljeka shodno stanju pacijenta organizuje dalji tok praćenja i eventualnog liječenja. Po potrebi se obavljaju kućne posjete, a pacijenti sa težim simptomima se upućuju na dalju obradu u Febrilni punkt ili eventualno u Covid bolnicu”, kaže Popovac, dodajući: ”Želimo napomenuti da su, zahvaljujući dobroj organizaciji menadžmenta Doma zdravlja Mostar predvođenim direktorom Mariom Kordićem, naši ljekari dostupni 24 sata na telefon, što je rijetka praksa bilo gdje u svijetu. Naručivanje i obrada u Febrilnom punktu se obavlja u istom danu, dostupnost kućnih posjeta COVID pozitivnih pacijenata je na visokom nivou i, vjerujemo, mnogo pristupačnija u odnosu na regiju. Organizovan je prijevoz težih pacijenata, kao i svih socijalno ugroženih i ranjivih grupa, do Febrilnog punkta, pregled i dijagnostika se vrše na jednom mjestu te u slučaju potrebe davanje intravenskih infuzija i prijevoz do kuće”, kazala je Popovac. Bjesak