Mostar – Dvadeset godina od pogibije makedonskog predsjednika

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Ivica Bošnjak, u ime Savjeta ministara BiH, prisustvovao je danas obilježavanju godišnjice pogibije predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog na Matića brdu kod Mostara.

Delegacija Vlade i Skupštine Republike Sjeverne Makedonije predvodile su ministrice Bisera Kostadinovska Stojčevska i ministrica Kaja Šukova i saborska zastupnica Sanela Škrijelj.

Predsjednik Makedonije Boris Trajkovski zajedno sa saradnicima i članovima posade tragično je stradao u avionskoj nesreći prilikom dolaska na Međunarodnu investicijsku konferenciju 2004. godine u Mostaru.

Bošnjak je na obilježavanju istaknuo da se i nakon 20 godina od ovog tragičnog događaja, sa velikim respektom prisjećamo velikog prijatelja i žalimo što smo izgubili ovog iskrenog zagovornika boljeg, stabilnijeg i prosperitetnijeg regiona.

”Prerani odlazak predsjednika Trajkovskog, veliki je gubitak ne samo za Makedoniju i BiH već i cijeli region. Bosna i Hercegovina ne zaboravlja i neće zaboraviti svoje osvjedočene prijatelje, kao što je to bio predsjednik Trajkovski”, naglasio je Bošnjak.

Ministrica kulture Republike Sjeverne Makedonije (RSM) Bisera Kostadinovska Stojchevska istaknula je kako spomen-obilježje na Matića brdu nije samo spomenik tragičnom trenutku.

“Ovo je podsjetnik svim generacijama da je Makedonija imala i ima vrle i odlučne ljude koji su, slijedeći svoju viziju i svoj san, imali hrabrosti gledati u budućnost”, naglasila je ministrica.

Podsjećamo, avion u kojem su se nalazili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. na području Rotimlje između Mostara i Stoca.

Prethodni članakKoordinacija sindikata obrazovanja HNK-a poziva Vladu na sprječavanje štrajka
Naredni članakZZO HNK: Još tri dana za kupivinu premije osiguranja