MOSTAR – Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova zaslužuje da bude regionalnog karaktera

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Asim Sarajlić, zamjenica predsjedavajućeg Borjana Krišto, te članovi Zajedničke komisije Marina Pendeš i Bariša Čolak posjetili su, u okviru planiranih godišnjih aktivnosti, Agenciju za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru.

Na sastanku sa rukovodstvom Agencije, kojem je prisustvovao i parlamentarni vojni izaslanik BiH Boško Šiljegović, direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević upoznao je članove Zajedničke komisije za obranu i bezbjednost BiH sa radom, rezultatima i problemima u radu.

Vujević je rekao da potpuno nov objekt, sa savremenom opremom i stručnim ljudstvom, pruža izvanredne mogućnosti za školovanje, stručno osposobljavanje i usavršavanje pripadnika policijskih tijela BiH i drugih službi i agencija iz oblasti bezbjednosti.

Vujević je naglasio da je želja Agencije postati regionalni centar i mjesto povezivanja policijskih akademija s ciljem usavršavanja policijskih službenika kako bi spremno odgovorili na sve sigurnosne izazove.

U tom smislu, rekao je, Agencija treba podršku Komisije vezanu za popunjavanje radnih mjesta, prije svega onih u organizacijskim cjelinama Agencije koje planiraju i provode obuke.

Što se tiče kadrovskih kapaciteta, Agencija prema važećoj sistematizaciji ima 67% zaposlenih, što je nedovoljno, posebno od kada se preselilo u novi kompleks.

Vujević je iznio podatke da je u proteklih pet godina organizovana i provedena temeljna policijska obuka za 503 policajca i 130 mlađih inspektora, dok je specijalističke i programe stručnog usavršavanja, te različite treninga pohađao 6601 policijski službenik bezbjednosnih agencija svih nivoa vlasti BiH.

Asim Sarajlić, predsjedatelj Zajedničke komisije za osbranu i bezbjednost je rekao da je impresioniran radom Agencije koja zaslužuje aa bude regionalnog karaktera.

” Upoznat sam da imamo kvalitetan i kompetentan kadar koji može zadovoljiti svim potrebama edukacije kadrova iz oblasti odbrane i bezbjednosti. Zaista sve čestitke. Nadam se da će ova institucija u perspektivi biti prepoznata, kako u BiH, tako i šire kao jedan od najjačih centara za edukaciju”, rekao je Sarajlić. Ističući kako se u znanje i potencijale mora ulagati, a imajući u vidu da je Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova support svim policijskim agencijama, Sarajlić je zaključio da će Komisija biti jedinstveno po pitanju svih inicijativa koje dođu od strane čelništva ove agencije”.

Nakon razgovora sa rukovodstvom Agencije, članovi Zajedničke komisije za obišli su objekte Agencije, te se uvjerili u izvanredne mogućnosti koje za školovanje i stručno usavršavanje policijskih kadrova pruža ova ustanova.

Prethodni članakPrijavljen nestanak osamnaestogodišnje Nevene Rebović
Naredni članakPočeo upis djece u osnovne škole u Mostaru