Moskva odgovorila: 20 čeških diplomata imaju 25 sati da napuste Rusiju

Kao odgovor na subotnje protjerivanje 18 ruskih diplomata iz ruske ambasade u Pragu, Rusija je proglasila za nepoželjene 20 diplomata iz češke ambasade u Moskvi.

Dala im je duplo kraći rok, 25 sati da napuste Rusiju, potvrdio je vicepremijer i privremeni šef češke diplomatije Jan Hamaček.

“Ambasador Viteslav Pivonjka vratio se iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Obavijestili su ga da ruska strana protjeruje 20 zaposlenih češke ambasade u Moskvi. Rok da napuste Rusku Federaciju dali su im do sutra u ponoć”, kazao je češkim medijima Hamaček, prenosi B92.

Ruska ambasada u Pragu ima oko 135 zaposlenih, a Češka je proterala 18 agenata GRU sa diplomatskim pokrićem zbog novih dokaza za osnovanu sumnju da su dvojica agenata ruske tajne službe GRU, inače osumnjičeni za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji 2018. godine, bili umiješani u eksploziju u skaldištu municije u Vrbjeticama na jugu Češke 2014. godine.

U prvoj eksploziji 16. oktobra 2014. godine poginula su dvojica zaposlenih Imeks Grupe koja je tu držala oružje i municiju prodatu Bugarskoj, dok je druga eksplozija 3. decembra prošla bez žrtava ali uz znatne materijalne štete koje su sanirane tek prošle jeseni a istraga eksplozije i dalje je u toku.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je danas da su češke tajne službe i policija, o novim dokazima za osnovanu sumnju da su upravo ta dvojica agenata GRU za kojima traga i češka policija umiješana u eksplozije u Vrbjeticama na jugu Češke, obavijestile premijera i nadležne zvaničnike 7. aprila, kao i da je definitivni izvještaj i dokaze dobio u petak.

Češka ambasada u Moskvi ima oko 60 zaposlenih i šef spoljnopolitičkog odjeljenja Kancelarije češkog predsednika Rudolf Jindrak kazao je da će Moskvu morati da napusti cijelo političko odjeljenje ambasade u Rusiji.

“Češka će morati da reaguje, nemaju ni isti rok da napuste zemlju”, kazao je Jindrak.

Rusija je kategorično porekla da bi agenti njene GRU mogli da budu umiješani u eksplozije municije u Češkoj i optužila je češke vlasti za provokaciju iz koje stoji uticaj SAD.

Podršku Češkoj u ovoj aferi koja je ozbiljno uzdrmala ionako loše odnose zvaničnog Praga i Moskve izrazile su između ostalih SAD i NATO a vicepremijer Hamaček rekao je da će od šefova diplomatije članica Evropske unije zatražiti da u ponedjeljak izraze solidarnost sa Češkom, kao što su to učinile povodom afere Skripalj.