Moguća dodatna finansijska pomoć EU za balkanske zemlje

Zemlje zapadnog Balkana mogle bi da dobiju dodatnu finansijsku pomoć iz izmijenjenog evropskog budžeta, a odluka o tome biće donesena na samitu EU u decembru izjavili su neimenovani zvaničnici.

Zvaničnici EU i diplomate navode da je za bilo kakve odluke o proširenju potrebna jednoglasna podrška svih članica i da će to teško biti ostvarivo za države zapadnog Balkana.

Prijedlog Evropske komisije za reviziju budžeta obuhvata 50 milijardi evra za podršku Ukrajini do 2027. godine, te dodatnih 15 milijardi evra za borbu protiv ilegalne imigracije.

– Za odluke o budžetu neophodna je jednoglasnost budžeta, a pojedine članice su zatražile povećanje potrošnje za borbu protiv katastrofa, poput šumskih požara i poplava – dodaju izvori.

Zvaničnici EU naveli su i to da će Evropska komisija 8. novembra iznijeti procjenu napretka Ukrajine ka članstvu u EU.

Procjena napretka Kijeva biće u godišnjem izvještaju Evropske komisije u kojem se iznose detalji koliko su zemlje koje pokušavaju da se pridruže bloku napredovale u ispunjenju neophodnih ekonomskih, pravnih i drugih kriterijuma.

Odluka o eventualnom pokretanju pregovora o zvaničnom članstvu u EU biće donesena na samitu lidera evropskog bloka 14. i 15. decembra.

Analitičari su izrazili uvjerenje da će Kijev dobiti pozitivnu procjenu, moguće uz određene uslove povezane za borbu protiv korupcije i prava manjina. Mađarska je pokrenula pitanje prava manjina.

Neimenovani zvaničnik EU izjavio je da bi slična preporuka mogla doći i za Moldaviju.

– Po pitanju Gruzije, “porota još zasjeda” o tome da li će dobiti zvaničan status kandidata, što je Kijevu odobreno u junu prošle godine – rekao je zvaničnik.

Prethodni članakGuskova: Rusija će pobijediti, a EU nestati
Naredni članakZemljotres pogodio BiH