Mnoge evropske zemlje ponovo uvele restriktivnije mjere

Evropa se suočava sa velikim rastom broja zaraženih od korona virusa zbog čega su neke evropske vlade uvele restriktivnije mjere.

Rumunska vlada uvela je nova ograničenja kako bi suzbila širenje korona virusa i produžiće stanje pripravnosti do sredine novembra, objavile su vlasti kasno sinoć, prenijele su agencije.

Proteklih dana bilo je više od 3.000 dnevno zaraženih, a preminulo je 5.535 ljudi, što je najveća smrtnost u istočnom dijelu Evropske unije.

Vjenčanja i krštenja biće zabranjeni od 15. oktobra, a nošenje maski na otvorenom biće obavezno u gradovima, gdje prosečan broj zaraženih bude veći od tri na 1.000 stanovnika u periodu od dvije sedmice.

Trenutno je nošenje maski obavezno u javnom prevozu, javnim ustanovama te u trgovinama, prenio je Index.hr.

Njemačka je zabilježila više od 5.000 zaraženih dnevno prvi put od aprila, pokazuju podaci Instituta Robert Koh.

Savezne pokrajine prošle sedmice zabranile su hotelima da primaju goste koji dolaze iz njemačkih područja koji su označeni kao rizične zone po broju zaraženih.

Zabrana se može izbjeći u slučaju negativnog testa na korona virus koji ne smije biti stariji od 48 sati.

Međutim, ta mjera se ne primjenjuje u svim pokrajinama, ali na snazi je u Bavarskoj, jednoj od turistički najatraktivnijih njemačkih regiona.

Bugarska je zabilježila danas 785 novih slučajeva, čime je srušen rekord četvrti put tokom sedmice, pokazuju službeni podaci.

Zdravstveni radnici apelovali su na stanovnike da nose maske u javnom prevozu i zatvorenim prostorima te da održavaju socijalnu distancu kako bi se izbjeglo uvođenje oštrijih mjera.

U Češkoj je juče potvrđeno 8.325 novih slučajeva korona virusa, što je drugi najveći dnevni rast od početka pandemije, objavilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Broj preminulih porastao je sa 696 1. oktobra na 1106.

Vlasti su uvele tronedjeljni djelimični karantin, zatvorene su škole, barovi i klubovi.

Restorani će, takođe, biti zatvoreni, a zabranjena je i javna konzumacija alkohola.

Češka ima najveći broj zaraženih na 100.000 stanovnika.

U Holandiji je uveden djelimični karantin, a maske su obvezne u javnim zatvorenim prostorima, zatvoreni su kafići i barovi, a zabranjena je prodaja i točenje alkohola nakon 20,00 časova.

Ako mjere ne budu efikasne, mogla bi biti uvedena još strožija ograničenja, rekao je ministar zdravlja Hugo de Jonge.

Škole će ostati otvorene, a javni prevoz u funkciji, što je u suprotnosti sa mjerama koje su bile na snazi tokom djelimične blokade uvedene ranije ove godine.

Nošenje maski biće obavezno u zatvorenim prostorima za sve osobe starije od 13 godina.

S obzirom na veliki porast broja hospitalizovanih u Parizu bi moglo da dođe do popunjenosti kreveta od 90 odsto na odjeljenjima intenzivne njege do kraja naredne sedmice, rekao je Martin Hirš, direktor sistema pariskih javnih bolnica APHP.

Zbog te situacije očekuje se da će francuski predsjednik Emanuel Makron objaviti nove restriktivne mjere u današnjem televizijskom obraćanju.

Prema pisanju lokalnih medija, u gradovima koji se smatraju žarištima, uključujući i Pariz, mogao bi biti uveden policijski čas tokom noći.

Italijanske vlasti zabranile su školske ekskurzije i amaterske kontaktne sportove i igranje fudbala u parkovima.

Privatne zabve su zabranjene, a vlasti ohrabruju Italijane da ograniče kućne posjete na šest okupljenih.

Nove restriktivne mjere stupile su na snagu u Engleskoj, a region Liverpula je jedino područje u kome su uvedena najstrožija pravila, koja uključuju zatvaranje pabova i barova koji ne poslužuju hranu.

Širom svijeta od korona virusa zaraženo je 38 miliona ljudi, a preminulo je 1,08 miliona.