Mladi iz Udruženja Srba Hercegovaca iz Novog Sada obradovali mostarske prvačiće

Mladi iz Udruženja Srba Hercegovaca i prijatelja u Novom Sadu danas su u Mostaru podijelili školske torbe i pribor za petnaest prvačića iz Mostara koji će pohađati pravoslavnu vjeronauku.

Članovi Udruženja Ivana Šipovac, Dragutin Đurasović, Mirko Opačić i Bogdan Šinik družili su se sa najmlađima u Mostaru i podijelili im poklone.

Straješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić zahvalio se omladini iz Udruženja Srba Hercegovaca i prijatelja iz Novog Sada na vrijednim poklonima za mostarske prvačiće i za ljubav koju pokazuju za Mostar. ”Ove godine u Mostaru je 15 prvačića koji će u mostarskim školama pohađati pravoslavnu vjeronauku. Danas nisu svi ovdje, jer su na odmorima, ali će im vjeroučitelji uručiti ove poklone”, kazao je Kojić.

On je dodao da su nedavno prijatelji iz Novog Sada za Prosvjetinu školu srpskog jezika, istorije i kulture donijeli materijale za radionicu, te izrazio nadu da će Prosvjetina škola u novoj školskoj godini biti bogatija za 15 prvačića.

Kojić je dodao da djeca iz Prosvjetine škoel krajem avgusta idu na petodnevnu ekskurziju u Beograd, a da je jedna grupa u junu boravila na ekološkom kampu u Sremskoj Mitrovici.

Predsjednica omladine u Udruženju Srba Hercegovaca Ivana Šipovac kazala je da ova akcija već postaje tradicija. ”Prošle godine smo organizovali akciju za Berkoviće i Kalinovik i obradovali 17 đaka prvaka, a ove godine smo se odlučili da to bude Mostar, da znaju da ih nismo zaboravili i da mi iz Novog Sada mislimo na njih”, kaže Šipovac.

Ona dodaje da je akcija trajala petnaestak dana. ”Imali smo jednu žurku gdje smo prikupili pribor i novac sa kojim smo kupili sve što je potrebno. Prvačići iz Mostara dobili su školske torbe, sveske, olovke i sav pribor, te košarkaške i odbojkaške lopte, društvene igre”, navodi Šipovac.

Ona dodaje da mladi iz Udruženja Srba Hercegovaca u Novom Sadu imaju više akcija tokom godine, uglavnom humanitarnog karaktera, među kojiam su akcije darivanja krvi, podjele pomoći za višečlane porodice za praznike itd.

Ovom prilikom članovi Udruženja Srba Hercegovaca predali su i poklon za Prosvjetinu školu od pjesnikinje Radmile Šinik, njene kjnige pjesama za djecu.

 

”Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta Ministarstva spoljnih poslova Srbije –Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a izneseni stavovi nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodijelio sredstva”.
Prethodni članakNajbolja poslovna komunikacija je uz m:tel BIZ tarife
Naredni članakVučić u dvodnevnoj posjeti Republici Srpskoj