MLADI IZ MOSTARA I NEVESINJA OČISTILI MOSTARSKA PRAVOSLAVNA GROBLJA (FOTO)

Crkvena opština Mostar danas je organizovala akciju čišćenja mostarskih pravoslavnih grobalja u koju su se uključili mladi iz Mostara, a veliki broj omladine stigao je iz Nevesinja.

Nakon svete liturgije koja je održana u Staroj crkvi u Mostaru, mladi su se uputili na lokacije Starog pravoslavnog groblja iznad Stare crkve u Mostaru, groblja Pašinovac i groblja Bjelušine.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić zahvalio se omladini iz Nevesinja, učenicima i mladima okupljenim u Fondaciji ”Sveti Vukašin”, te mladima iz Mostara iz Prosvjetine škole i Srpskog omladinskog kluba ”Božuri” koji su se rado odazvali i okupili da očiste groblja gdje su sahranjeni naši preci i naši slavni sunarodnjaci.

”Nevesinje i Mostar imaju tradiciju prijateljstva, a to se pokazalo i danas. Ovo nije samo akcija čišćenja groblja, već i akcija druženja, približavanja, stvaranja novih prijateljstava. U našoj hrišćanskoj vjeri imamo svijest da naši pokojni nisu umrli, već da žive u Carstvu nebeskom i da ćemo se s njima susresti i obradovati, a kao našu zadužbinu našim velikanima činimo i ovu akciju čišćenja groblja koje je zapušteno, jednim dijelom što narod ovdje ne živi u broju u kome je živio i ne posjećuje svoje grobove, kao i nemaru institucija i ne prepoznavanju pravoslavnog groblja kao dijela kulturne baštine grada Mostara”, kazao je Kojić.

Mostarski sveštenik Marko Gojačić istakao je da je veliko zadovoljstvo što su mladi iz Nevesinja došli da podrže akciju u Mostaru. ”Groblja su slika svih nas, dijelovi istorije. Naša groblja ovdje su slika slavnog dobra Mostara. Ljudi koji su ovdje živjeli i stvarali zajednicu sahranjeni su na ovim grobljima, poput Alekse Šantića, Svetozara Ćorovića, mnogih svešenika koji su ovdje ostavili duboki trag. Naša je dužnost da skinemo prašinu sa mermernih ploča i krstača i vratimo se obnovi slavnog doba Mostara”, kazao je Gojačić.

Aktiviste je obišao i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević i izrazio im zahvalnost za trud i požrtvovanost.

”Osjećaji su mu pomiješani. Ova tri groblja svjedočanstvo su postojanja i istorije koju su Srbi pisali u Mostaru i obaveza je svih nas da ovo zaštitimo i u boljem stanju ostavimo potomcima. Nažalost, vidjevši u kakvom su stanju groblja, načeta i zubom vremena i nemogućnošću održavanja, ne mogu, a da ne budem tužan. Tako da je obaveza i predstavnicima SPC, ali i svima nama da iznađemo sistem za trajnu zaštitu i održavanje ovog istorijskog lokaliteta”, naveo je Milivojević.

Dragana Popović iz Srednje mašinske škole iz Nevesinja kaže da su se učenici pravoslavne vjeronauke rado pridružili akciji kako bi dali doprinos ovoj akciji, ali i učinili neko korisno i dobro djelo u toku posta.

U akciji su učestvovali i članovi Fondacije ”Sveti Vukašin” iz Nevesinja, a predsjednik odbora iz Nevesinja Marko Laketa kaže da su željeli pomoći braći i sestrama u Mostaru, sabrati se u ljubavi i uraditi korisnu stvar.

Iz Crkvene opštine navode da je akciju  pomogla gospođa Miranda Budalić koja je pokrovitelj akcije, kao i veliki broj žena iz zajednice koje su pripremile posluženje za učesnike akcije.

Prethodni članakKošarac: Kvazidiplomata Marfi nema pravo da se miješa u unutrašnja pitanja
Naredni članakHumanitarna akcija i prikazivanje filma ”Dostojan”