MLADA MOSTARKA RUŠI REKORDE– Četrnaestogodišnja Lana Pudar preko 100 puta oborila rekorde u BiH, sanja o Olimpijskim igrama

Preko  100 puta oborila je rekorde u raznim kategorijama u Bosni i Hercegovini. Apsolutna je rekorderka od 5 do 55 godina na sto metara u kategoriji delfin, a ima samo četrnaest godina. Već se nadaleko čulo za ovo, kako je nazvaše, čudo od djeteta iz Mostara – Lanu Pudar, a tek će da se čuje.

Ova talentovana djevojčica iz Mostar proteklog vikenda sa plivačkog mitinga ”Mladost 2020”  iz Zagreba donijela je pregršt medalja i pahara. Oborila je rekord star 11 godina na plivačkom mitingu koji se organizuje već 48 godina u disciplini leptir s vremenom 57.86 nakon što je u finalu iza sebe ostavila bh. reprezentativku Aminu Kajtaz (59.27) i Milicu Opačić iz Srbije (59.38). Lana je plivala samo nešto više od dvije sekunde sporije od svjetskog rekorda Šveđanke Sarah Sjostrom (55.48). Takav rezultat za djevojčicu od četrnaest godina je pravo čudo.

Lana je na plivačkoj smotri, održanoj u hrvatskoj prijestonici, isplivala vrijeme na nivou finala Svjetskog prvenstva za seniorke. Riječ je o najboljem rezultatu u Evropi u ovoj kategoriji i jednom od tri najbolja u svijetu. Takođe, isplivala je vrijeme polufinala seniorskog Svjetskog prvenstva, te oborila seniorski državni rekord BiH koji je bio u vlasništvu Amine Kajtaz.

Na ovom plivačkom mitingu Lana je srušila čak devet rekorda za dva dana, a u jednoj trci pet i osvojila 840 bodova.

Podrška porodice i Kluba

Počela je  trenirati sa pet godina kada su je roditelji upisali na plivanje samo da bih naučila plivati. ”Ubrzo su treneri prepoznali moj talenat i prebacili me u klub. Tada sam počela trenirati, ići na takmičenja i plivanje me pronašlo. Od početka sam počela klubu ”Orka” gdje sam i sada”, priča nam Lana.

Do sada je osvojila 465 medalja i pehara na takmičenjima širom BiH i regije, ali i Slovenije, Bugarske, Turske. Najjače regionalno takmičenje na kojem je učestvovala su bile Mediteranske igre za mlade u Bugarskoj – Mediterranean Swimming Confederation ‘Comen Cup 2019’, koji je održan u junu prošle godine gdje je osvojila drugo mjesto u disciplini 100 metara delfin. To je bio njen prvi nastup za reprezentaciju i najvredniji rezultat koji je postigao neko od plivača iz BiH od kada BiH učestvuje na tom takmičenju.

Lana pohađa deveti razred u Šestoj osnovnoj školi u Mostaru i odlična je učenica. Veliku podršku i pomoć, kaže, ima od razrednika, nastavnika i direktora škole.

”Treniram šest dana u sedmici, nedjeljom je odmor. Dva ili tri puta sedmično imam u jednom danu dva treninga u vodi, a tri puta sedmično imam i kondicioni trening. Naravno ništa od toga ne bih mogla bez podrške nastavnika, direktorice, razrednice, oni baš imaju dosta razumijevanja i podržavaju me”, priča nam Lana.

Ipak bez ogromne podrške porodice ne bi mogla sve to stizati. ”Podrška porodice je najbitnija. Oni brinu o meni, kuhaju, spremaju, odvoze, dovoze”, kaže Lana.

Podrška Kluba ”Orca” je takođe velika, kao i trenera plivanja Alene Ćemalović i kondicionog trenera Denija Mandića, kao i predsjednika Kluba Damira Đedovića.

Nema olimpijskog bazena

Treninzi i pripreme su teški i naporni, ali kaže, kada dođe nagrada sve se zaboravi. Lana navodi kako su uslovi za treniranje u Mostaru prilično loši, jer u gradu ne postoji olimpijski bazen. ”Imamo samo gradski otvoreni bazen gdje možemo trenirati samo ljeti, a zimi treniramo na 25-metarskom bazenu u sklopu fakulteta u Rodoču”, kaže Lana. Napominje da je bazen u Rodoču dobar, ali za njen dalji napredak je potreban 50-meterski zatvoreni bazen. Ova mlada najperspektivnija plivačica u BiH sa žaljenjem sliježe ramenima i konstatuje kako u Mostaru nema uslova ni za druge sportove.

Do sada je podrška grada i institucija izostala, Klub i roditelji su se sami snalazili za sredstva. Rezultat iz Zagreba malo je prodrmao nadležne, pa je Lana prije dva dana dobila stipendiju Olimpijskog komiteta BiH, jer je Plivački savez Olimpisjkom komitetu predložio kao jednog od kandidata za Olimpijske igre.

”Želim predstavljati BiH na Olimpijskim igrama i isplivati što bolja vremena i postići što bolje rezultate. Pored toga plivanje želim iskoristiti kako bih otišla negdje u svijet i školovala se na nekom dobrom fakultetu i sebi obezbjedila bolju budućnost”, otkriva Lana.

Ipak o odlasku iz Mostara još ne razmišlja. ”Vidjećemo šta će biti u budućnosti, još je rano za odlazak od kuće”, kaže mlada Mostarka.

Ove godine je trebala da ide na evropsko juniorsko prvenstvo, iako je mlađi junior, jer je imala normu, a imala je i za svjetsko seniorsko prvenstvo koje se trebalo održati u Abu Dabiju, ali je sve odgođeno zbog pandemije. Nada se da će se pripremati za evropsko juniorsko prvenstvo.

Sportski talenat naslijedila je od oca Velibora Pudara koji je bio poznati golman i branio je u mnogim klubovima od Veleža preko klubova u Grčkoj, Srbiji, Crnoj Gori, Švedskoj, Finskoj, a danas je uspješni trener.

Ipak bez napornog truda, rada, discipline i ljubavi rezultata ne bi bilo. ”Nikada me niko nije silio da plivam, volim ovaj sport”, napominje ova pametna djevojčica koja nam otkriva i da ne voli slikanje i eksponiranje.

 

 

 

Prethodni članakImao rješenje o izolaciji, a igrao na fudbalskoj utakmici
Naredni članakAmbasador Srbije spriječen da položi vijenac: Crna Gora nije obala srpskog mora