SMEĆE PRIJETI I PRED IZBORE – Mještani najavljuju radikalne poteze na Uborku

Aktivisti Jugoistočne Evrope koji se bave zaštitom okoliša i učestvuju u Mostaru na  Međunarodnoj konferenciji o zaštiti okoliša posjetili su danas lokaciju deponije Uborak.

„Danas poručujemo ponovno da smo tu i da nećemo odustati i sigurno ćemo ići agresivnije. Ukoliko se u skorije vrijeme ne riješi ovo pitanje idemo u blokade pa makar se morali fizički sukobiti s onima koji dođu ovdje“, kazao je predsjednik Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ Omer Hujdur, optužujući ministarku Đapo i ministra Salkića koji prema njegovim riječima koji nisu radili ništa da spriječe nelegan rad deponije, prenosi bljesak.info.

Mještani i aktivisti već godinama traže sanaciju i zatvaranje odlagališta na Uborku za koje kažu da je odavno premašilo predviđeni kapacitet te da od početka 2019. godine nema niti jedan potreban dokument za rad. Oni traže sanaciju Uborka i otvaranje novog odlagališta na drugoj lokaciji. Hujdur je ustvrdio da je za trenutnu situaciju najodgovornija federalna ministarka okoliša i turizma Edita Đapo i federalni inspektorat, jer su dopustila nastavak odlaganja otpada na Uborku iako je okolišna dozvola davno istekla.

U protekle dvije godine odlagalište je u više navrata bilo blokirana zbog čega se smeće s mostarskih ulica danima nije odvozilo. Hujdur kaže kako aktivisti trenutno ne razmišljaju o novoj blokadi odlagališta, ali najavljuje još aktivniju borbu za svoje ciljeve od kojih, kako je rekao, neće odustati.

– Malo je problematična situacija oko epidemije pa u ovom trenutku nećemo blokirati deponiju, ali ako ne bude rješenja nećemo imati drugog izbora – upozorio je Hujdur.

„Ovo je jedan veliki problem i trebalo bi da dignemo svoj glas da se ovo riješi. Postoje tri načina borbe – na terenu gdje ljudi tijelima blokiraju kao što smo mi blokirali na rijekama izgradnju mini hidroeleltrana, druga je medijska borba jer je ovo problem od šireg značaja i postoji način pravne borbe da se etiketira tko je odgovoran jer se posljedice moraju snositi“, kazao je Jovan Drakul ispred udruženja građana Bjelava iz Foče.

Kako je kazala Amna Popovac, cilj Međunarodne konferencije je podržati saradnju između aktivista iz regije, razmijeniti iskustva u rješavanju sličnih ili istih problema, a u slučaju Mostara fokus će biti na pitanju deponije na lokaciji Uborak. U traženju rješenja za odlagalište na Uborku prvi korak napravljen je početkom ove godine kada je Grad Mostar odredio šest potencijalnih lokacija za novu deponiju, ali dalje od toga se nije otišlo. Gradske vlasti ranije su navodile kako će rješavanje ovoga problema zahtijevati puno vremena i novca, te da se ništa ne može uraditi preko noći.