MJEŠTANI KUTI UPOZORAVAJU: Džindić se odjednom proglasio nadležnim, preuzima u svoje ruke nasilno otvaranje kamenoloma

Trakavica oko nasilnog otvaranja kamenoloma u naselju Kuti nadomak Mostara, o kojem je već dosta napisano se nastavlja.

Sa kantonalnog nivoa prešlo je na federalni nivo, a iz Eko udruženja Kuti se pitaju ko stoji iza ovih radnji. U svome pismu medijima izražavaju nepovjerenje prema iznenadnim dobrim namjerama Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, te se pitaju radi li se ponovo o skrivenim prijateljstvima koje će donijeti dobrobit svim mještanima Kuti.

Eko Udruženje Kuti, kao stranka u postupku, se obratila Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, na osnovu dobijenih informacija, da investitor MAJDAN-KUTI traži od istog da im pomogne u otvaranju kamenoloma koje je zapelo na kantonalnom nivou, odnosno da im o trošku poreskih obaveznika deminira prostor budućeg kamenoloma. Mještani naglašavaju da je sporno preduzeće sve prethodne dozvole (koncesija, okolinska dozvola) dobilo na osnovu stručnog mišljenja izdatog od BHMAC da je prostor deminiran, odnosno očišćen od mina, što predstavlja neviđen presedan.

Od navedenog Ministarstva Eko Udruženje Kuti je dobilo odgovor, da je na preporuku Vlade FBiH, da privuče i zadrži strane investitore, uputilo dopis Federalnoj civilnoj zaštiti, da ista u koordinaciji sa BHMAC i investitorom, prostor zamišljenog kamenoloma, očisti od mina.

“Valjda bi trebalo da Vlada donese neki dokument da kamenolom proglasi ‘javnim interesom. Umjesto da ti investitori, otvore neku tvornicu ili da ulože u postojeću farmu krava koja se nalazi 50 m od predviđenog kamenoloma, koju je otvorio mladi čovjek, a ne, da uništavaju i zagađuju okolinu miniranjem i devastacijom prostora”, navode iz udruženja.

Navode i to da se navedenim postupkom ministra Nermina Džindića  potvrđuje da je prostor ipak miniran, te naglašavaju da u državi postoje pravda i zakon da bi sve prethodne izdate dozvole automatski postale nevažeće.

“Isti investitor je tri mjeseca prije podnio Upravi za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK, da mu izda novu potvrdu da je predmetna lokacija očišćena od mina, prilažući stručno mišljenje. Kako ne uspijevaju dobiti pozitivno mišljenje, jer je već sve otkriveno, obraćaju se Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije”, navode iz Eko udruženja Kuti.

Mještani kroz Eko Udruženja u borbi protiv nelegalnog otvaranja kamenoloma upozoravaju od samog početka da je prostor miniran.

Mještani naglašavaju da se federalno ministarstvo sada proglašava nadležnim i šalje dopise da se prostor treba deminirati, a da su ranije odbijali da budu nadležni kada su od njih to tražili mještani Kuti.

“Pitaju se mještani ima li elementa krivične odgovornosti za uzurpaciju ovlasti. Ne može se jednom biti NENADLEŽAN, a po potrebi NADLEŽAN i na osnovu usmenih preporuka „PRIVATNIM SUMNJIVIM STRANIM INVESTITORIMA“ vršiti radnje o državnom trošku.
Izgleda ako si dobar sa ministrom možeš što te volja”, stoji u sopštenju Eko udruženja Kuti.

Naglašavaju na kraju da se oni ne protive deminiranju, ali da smatraju da je prvo potrebno
kroz sudski postupak koji je u toku, kao i preispitivanje izdavanja koncesije, poništiti dozvole koje su dobijene na lažnim činjenicama da je prostor deminiran.
Takođe, navode da je prostor neposredno iza kuća takođe potrebno deminirati, te se pitaju zašto se prvo ne krene sa tim, što bi trebao biti prioritet, a ne privatni kamenolom čijem se otvaranju protive mještani.

Iz Eko udruženja Kuti na kraju poručuju da ministar Džindić i v.d. direktora Civilne zaštite FBiH Enes Memić u svoje ruke preuzimaju nasilno otvaranje kamenoloma u naselju Kuti.

Podsjećamo na kraju da mještani sela Kuti, od početka oktobra drže straže na seoskom putu i svojim tijelima brane prolazak teških mašina preduzeća ”Majdan Kuti” koje namjerava otvoriti kamenolom u njihovom selu i vršiti eksploataciju narednih 21 godinu.

Mještani tvrde da bi otvaranje kamenoloma u blizini njihovih kuća dovelo do ekološke katastrofe i da bi se svi morali iseliti. Zbog toga su krenuli u borbu da ne dopuste otvaranje kamenoloma. Oni navode i da je preduzeće ”Majdan Kuti” potrebne koncesije i dozvole dobilo na ilegalan način. Sumnjaju u koruptivne radnje i prevare, jer je u pitanju posao težak milionima maraka.

Prethodni članakMajkama koje ne rade 206 maraka mjesečno
Naredni članakPoginula devetnaestogodišnja djevojka, tri osobe povrijeđene