MITROVDANSKO MOLITVENO SABRANjE U NEVESINjU 8. NOVEMBRA

Svetom arhijerejskom liturgijom, lomljenjem slavskog kolača, pomenom i polaganjem cvijeća na spomen obilježja u Nevesinju će u ponedjeljak, 8. novembra biti obilježene Mitrovdanske bitke, Dan opštine Nevesinje i krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske.

Veče uoči Mitrovdana u Domu kulture uz prigodan prateći program biće promovisana knjiga Predraga Loza “Odsudna odbrana”, dragocjeno svjedočanstvo o sudbonosnim danima novembra 1992. i 1994. godine kada je sačuvana istočna Hercegovina.

Više udruženja dobrovoljnih davalaca krvi i Opštinska boračka organizacija tokom ove sedmice najavili su veliku akciju darivanja dragocjene tečnosti.

Mitrovdansko molitveno sabranje počeće u 9 časova svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi Svetog Vaznesenja Hristovog u Nevesinju koju će služiti episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije uz sasluženje sveštenstva. U porti Sabornog hrama biće obavljen slavski obred.

Nakon toga planirano je polaganje cvijeća na Spomen kosturnicu na Gvozdu, Spomenik Novice Gušića i Spomenik slobode na centralnom gradskom trgu.

U Spomen sobi biće služen pomen poginulim borcima u Otadžbinskom ratu, a obraćanje zvaničnika biće obavljeno kod Spomenika slobode.

Mitrovdanske svečanosti organizuju Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, Boračka organizacija RS i Opština Nevesinje.

Sveti Dimitrije se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, a 8. novembar je datum za koji su vezane najsvjetlije stranice istorije ovog kraja. Nevesinjcima su ostale u sjećanju mitrovdanske ofanzive iz 1992. i 1994. godine kada su pripadnici Nevesinjske brigade pokazali nesvakidašnje junaštvo i hrabrost i odbranili narod i teritoriju. Braneći svoja ognjišta tom prilikom poginula su 64 srpska borca.

Za veličanstvenu pobjedu nad višestruko brojnijim neprijateljem Nevesinjska brigada je prva u RS odlikovana Ordenom Nemanjića.

PROGRAM OBILjEŽAVANjA MITROVDANA

Nedjelja , 7. novembar

19:00 Dom kulture „Nebojša Glogovac“:

Promocija knjige ODSUDNA ODBRANA – Mitrovdanske ofanzive na istočnu Hercegovinu 1992. i 1994. godine autora Predraga Loza

Ponedjeljak, 8. novembar

09:00 Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu u Nevesinju

11:00 Pomen poginulim borcima i polaganje cvijeća u Spomen sobi na Gvozdu

11:30 Polaganje cvijeća kod Spomenika Novici Gušiću

11:45 Polaganje cvijeća i obraćanje zvaničnika kod Spomenika slobode na centralnom gradskom trgu

Radionevesinje

Prethodni članakBerkovići: Od Fiće napravio kabriolet
Naredni članak“Epidemija u Hrvatskoj izmakla kontroli – slijedi kolaps”