MITROVDAN U NEVESINJU- SVETU LITURGIJU SLUŽI VLADIKA DIMITRIJE

Svetom arhijerejskom liturgijom koju u Crkvi Svetog Vaznesenja Hristovog u Nevesinju služi vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom počelo je današnji program obilježavanja Mitrovdana –Dana opštine Nevesinje i krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske i sjećanja na Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine u Nevesinju.

Nakon liturgije u porti Sabornog hrama biće obavljen slavski obred.

Obilježavanju Mitrovdana u Nevesinju prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Ilija Tamindžija, konzul Republike Srbije u Mostaru Vaso Gujić i mnogi drugi.

Kod Spomenika slobode u 11:30 časova biće služen pomen, a delegacije će položiti cvijeće i odati počast poginulim srpskim junacima. Vijenac će biti položen i kod Spomenika komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću. Potom je predviđen obilazak Spomen sobe.

Svečana Mitrovdanska akademija u Domu kulture ”Nebojša Glogovac” biće održana u 12 časova uz kulturno-umjetnički program i obraćanje zvaničnika.

U Domu kulture ”Nebojša Glogovac” u Nevesinju sinoć je održan prijem za porodice poginulih boraca uz  prigodan kulturno-umjetnički program.

Prva Mitrovdanska bitka je jedna od najvećih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta brojnijeg neprijatelja.

Pripadnici Nevesinjske brigade sukobili su se sa 15.000 pripadnika Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, koji su, praćeni jakom artiljerijom, krenuli na Nevesinje radi spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginuo je 41 borac Vojske Republike Srpske i jedan civil, dok je oko 100 boraca lakše i teže ranjeno.

U drugoj Mitrovdanskoj bici 1994. godine poginulo je 26 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja, dok je 68 boraca ranjeno.

Živote u odbrani Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade koju su činili borci iz Nevesinja i doline Neretve, te jedna jedinica iz Bileće.

Za vojničke zasluge u mitrovdanskim i drugim bitkama Nevesinjska brigada je prva u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem – Ordenom Nemanjića.

Prethodni članakSrpska pravoslavna crkva danas proslavlja Mitrovdan
Naredni članakDodik: S dubokim poštovanjem i pijetetom prisjećamo se svih palih boraca Republike Srpske