Mitropolit Joanikije i vladika Grigorije: Preobraženje predstavlja sam božanski život

U Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju prelomljen je slavski kolač i osveštano grožđe povodom krsne slave hrama i grada, a u prisustvu gradskog rukovodstva i brojnih gosti iz zemlje i regiona.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko primorski Joanikije, nakon lomljenja slavskog kolača, čestitao je građanima Trebinja, rukovodstvu grada i sveštenstvu slavu i poželio im zdravlje i svaki napredak.

“Okupio se ovdje danas lijep, Božiji, blagosloveni sabor, a radost ćemo večeras produžiti i na čuvenoj, svenarodnoj trebinjskoj preobraženjskoj litiji”, rekao je vladika Joanikije.

Vladika je dodao da su u Trebinju danas prisutni i načelnici i predstavnici opština, ne samo iz Republike Srpske i Federacije BiH, nego i iz Crne Gore i Srbije.

Mitropolit Joanikije je govoreći o prazniku Preobraženja istakao da su svi ljudi obasjani božanskom svetlošću koju treba da šire kao mir, ljubav, radost i bratsku slogu.

Njegovo preosveštenstvo episkop diseldorfski i njemački Grigorije rekao je u besjedi u trebinjskom Hramu da Preobraženje čovjeka znači preobraženje čitave tvari, ma koliko bila uprljana, navodeći da Gospod ispunjava svjetlošću svaku našu pukotinu.

“To je ono što danas slavimo i što nam Gospod objavljuje svojim Preobraženjem, a današnji nam praznik poručuje da ništa neće umaći božanskoj svjetlosti i njome će sve biti preobraženo, čitav naš život i smrt i sve čega se dotičemo”, rekao je vladika Grigorije i dodao da je svjetlost život i da je tama nikada neće uzeti.

Vladika Grigorije je naglasio da svjetlost Preobraženja predstavlja sam božanski život, a da je suština Preobraženja upravo oboženje, navodeći da biti živ znači voljeti i svijetliti, što je tajna današnjeg praznika.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić čestitao je Trebinjcima slavu, navodeći da je u gradu danas prisutno više od 50 delegacija iz zemlje i regiona.

“Želim da poručim da složno i zajedno možemo još više da uradimo ubuduće i da se preobrazimo svi na bolje”, rekao je Ćurić novinarima i dodao da će se sa saradnicima truditi da urade još više u gradu do sljedeće slave.

Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević rekao je da tradicionalno prisustvuje slavi u Trebinju, sa kojim je Nikšić pobratimski grad i sa kojim se saradnja unapređuje na svaki način, izrazivši zadovoljstvo što su tu i predstavnici mnogih gradova iz Srbije, Crne Gore i BiH.

Predsjednik opšine Gračanica na Kosovu i Metohiji Ljiljana Šubarić rekla je da joj je velika čast što je danas u Trebinju, te čestitala Trebinjcima ovaj veliki praznik i poželjela da se i ubuduće još više sastaju u zdravlju i radosti.

Mitropolit Joanikije prethodno je jutros u trebinjskom Sabornom hramu služio Svetu arhijerejsku liturgiji sa vladikama mileševskim Atanasijem, diseldorfskim i njemačkim Grigorijem i zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem.

Liturgiji su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srpske, gradonačelnik Ćurić, generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović, predstavnici političkog, privrednog i kulturnog života Srpske i Hercegovine i brojni građani Trebinja.

Rukovodstvo grada položilo je i cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja od 1991. do 1996. godine, održana je i svečana sjednica gradske Skupštine, a večeras će ulicama grada proći svečana litija.

Dvodnevne preobraženjske svečanosti večeras će biti završene koncertom “Rok el klasiko”, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića, na Trgu slobode od 21.40 časova

Prethodni članakOdržana svečana sjednica Skupštine grada, Ćurić poručio da se Trebinje preobražava iz dana u dan
Naredni članakCvijanović: Nastavićemo da se borimo za pravdu