Misao i djelo Vuka Karadžića i danas aktuelni

Misao i djelo Vuka Karadžića i danas su aktuelni i veoma je važno vratiti se njegovom djelanju i naučnim principima koje je koristio, rekao je profesor Duško Pevulja sa banjalučkog Filološkog fakulteta u Trebinju, gdje je održano predavanje “Filološka misao Vuka Karadžića”.

– Sve ovo vrijeme, naročito od raspada bivše Јugoslavije, misao i djelo Vuka Karadžića su neprestano aktuelni. Interesantno je da su još od vremena Vuka Karadžića jezik i nacionalni identitet neprestano ugrožavani i veoma je važno da se vratimo Vukovom djelu i naučnim principima koje je u svom radu koristio – rekao je Pevulja.

On smatra da se Karadžićeva misao ne poštuje dosljedno, već samo paradno.

– Sjetimo ih se na jedan dan, ali suštinski ne slijedimo njegovu misao i naš jezik je i te kako ugrožen – rekao je Pevulja i dodao da se ne čini dovoljno na zaštiti maternjeg jezika.

Profesor je istakao da se ove godine obilježava 210 godina od objavljivanja prve knjige Vuka Stefanovića Karadžića i 160 godina od njegovog upokojenja.

Predavanje o temi “Filološka misao Vuka Karadžića” organizovali su Udruženje “Ćirilica” i Narodna biblioteka Trebinje povodom 210 godina od početka izdavačkog rada Vuka Stefanovića Karadžića, povodom proslave Svetih Ćirila i Metodija i desetogodišnjice rada Udruženja.

 

Prethodni članakDodik: Apsolutno neprihvatljiva odluka CIK-a da SDS ne može da učestvuje na izborima
Naredni članakTeretni voz naletio na traktor