Ministar pravde BiH: Reforma Ustavnog suda među ključnim prioritetima

Ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza rekao je danas da je jedan od 14 ključnih prioriteta, koje je BiH dužna da ispuni na evropskom putu, reforma Ustavnog suda BiH, uključujući rješavanje pitanja međunarodnih sudija i obezbjeđenje sprovođenja odluka ovog suda.

Bunoza je napomenuo da Parlamentarna skupština BiH ima pravo da nakon pet godina od prvog imenovanja sudija Ustavnog suda BiH promijeni način izbora troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

On je rekao da se Ministarstvo pravde u proteklom periodu posvetilo izradi zakona i važnih odluka koje se odnose na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

– U narednom periodu ćemo se formirati radne grupe koja će pokrenuti izradu propisa koji se odnose na reformu Ustavnog suda BiH, status međunarodnih sudija, te sprovođenje odluka Ustavnog suda BiH – rekao je Bunoza u Predstavničkom domu parlamenta BiH, odgovarajući na pitanje poslanika Branislava Borenovića.

U dijelu sjednice predviđenom za poslanička pitanja Borenović je upitao da li Savjet ministara priprema prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH jer je riječ o aktu od velikog interesa i za javnost.

Poslanik Vlatko Glavaš tražio je od ministra inostranih poslova u Savjetu ministra Elmedina Konakovića da mu dostavi spisak lica koja su u mandatu ranijeg ministra inostranih poslova dobila diplomatske pasoše, jer raspolaže informacijom da je izdato više od 1.000 diplomatskih pasoša, i to uglavnom bivšim političarima i članovima njihovih porodica.

– Pod kakvim uslovima su se dobijali diplomatski pasoši, sa posebnim osvrtom na sportiste? Izdato je više od 1.000 diplomatskih pasoša, a svega je nekoliko sportista. Poražavajuće je to što pojedini bivši političari i članovi njihovih porodica imaju i koriste dipomatske pasoše – rekao je Glavaš i zatražio da mu se na ovo pitanje dostavi odgovor u pisanoj formi

Prethodni članakVišković: Projekti u FBiH biće blokirani ukoliko budu u RS
Naredni članakSijarto: Prijetnje sankcijama demokratski izabranim liderima ne vode nigdje