Ministar Košarac u posjeti kompaniji ‘Dineko’

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac posjetio je danas i Salon za projektovanje namještaja „Dineko“ Trebinje i ovom prilikom pohvalio sistem poslovanja.

„Ova kompanija na tržištu BiH je veoma prepoznata, ali što me posebno raduje je što je ova kompanija socijalno odgovorna i ovdje u Trebinju i u hercegovačkoj regiji. Činjenica da već imaju ugovorene poslove blizu milion i po evra, govori da postoje kapaciteti da se u Hercegovini razvija. Uloga ministarstva je da pomogne svim proizvođačima iz Republike Srpske i Federacije BiH ometan izvoz na neka nova tržišta“, kazao je ministar Košarac i dodao da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u skladu sa ustavnim ovlaštenjima biti partner ne samo „Dineku“ već i svim kompanijama u BiH.

Prema riječima Duška Pantovića, direktora „Dineka“ trenutno ova kompanija otvara tržište u Frankfurtu i uskoro će biti otvoreno 40 novih radnih mjesta na novom proizvodnom pogonu.

„Naša povezana preduzeća će da broje preko 750 radnika. Mi smo imali podršku ministarstva i Privredne komore RS i ukoliko nam bude bilo šta potrebno tražićemo pomoć. Oni su nam je i ponudili i daju nam podstrek da radimo što više i da napredujemo“, kazao je Pantović.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da je od velikog značaja i za pohvalu što će ova firma otvoriti još 40 radnih mjesta.

„Mi cijenimo i jednog zaposlenog i do sada smo podržavali i programe samozapošljavanja. Grad Trebinje će u skorijoj budućnosti napraviti program za sve one koji zapošljavaju preko 10 radnika. Pored projekata iz RS, direktno iz budžeta grada da im se daju određena sredstva. Danas smo imali sastanak na temu slobodnih zona i upravo i ova i ostale firme na našem području razmišljaju da prebace pogone na slobodnu zonu, jer samim tim kada imaju preko 50 posto proizvoda izvozno orijentisano, imaju šansu da obavljaju posao i ne plaćaju određene dadžbine prije prodaje. To je veliko rasterećenje i taj novac mogu da ulože u nešto drugo“, naveo je Ćurić.

Poslovanje kompanije „Dineko“ pohvalio je i Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

„U vremenu pandemije virusa korona, gdje se mmnogi privrednici suočavaju sa otpuštanjem radnika, padom prihoda i ukupne privredne aktivnosti, ovo je svjetli primjer kome treba posvetiti posebnu pažnju, jer produžuju svoje kapacitete, investiraju i stvaraju“, kazao je Đurić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac i predstavnici privrednih komora BiH posjetili su danas i vinariju Anđelić.

Radio Trebinje