Ministar Košarac: Republika Srpska dobija prvu slobodnu zonu u Trebinju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozdravio je usvajanje Odluke o određivanju dijela carinskog područja BiH kao “Slobodna zona Trebinje” na današnjoj redovnoj sjednici Savjeta ministara BiH.

On je podsjetio da je ovu odluku predložilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nakon što je Grad Trebinje, u svojstvu osnivača slobodne zone, podnio zahtjev za pribavljanje odluke o određivanju dijela carinskog područja BiH kao slobodne zone.

”Budući da su ispunjeni svi zakonski uslovi, predložili smo odluku Savjetu ministara BiH, koje je danas usvojena. S tim u vezi, želim da istaknem zadovoljstvo činjenicom da je Republika Srpska dobila prvu slobodnu zonu na svojoj teritoriji i da će ona biti formirana u Trebinju”, poručio je ministar Košarac.

On je pohvalio napore Gradske uprave Grada Trebinja na dosadašnjim aktivnostima, kao i podršku Vlade Republike Srpske, koja je odobrila sredstva za formiranje slobodne zone u Trebinju.

”U skladu sa zakonskim procedurama, Grad Trebinje će nakon današnje odluke Savjeta ministara BiH, nastaviti sa realizacijom aktivnosti u vezi sa formiranjem slobodne zone poput načina funkcionisanja, titulara i drugih procedura”, naveo je ministar Košarac.

On je podsjetio da u BiH već postoje četiri slobodne zone, koje su na teritoriji Federacije BiH, te da će prva slobodna zona na teritoriji Republike Srpske biti upravo ona u Trebinju.

Ministar Košarac je izrazio podršku svim lokalnim zajednicama koje žele da na svojoj teritoriji formiraju slobodne zone, u skladu sa zakonskim procedurama.

”Slobodne zone su razvojna šansa za domaću privredu i pokretač ukupnog ekonomskog razvoja. Njihovo osnivanje znači nove investicije, nova radna mjesta, te povećan obim spoljnotrgovinske razmjene. Zbog toga smo potpuno opredijeljeni da ubrzamo aktivnosti na formiranju slobodnih zona, da bismo olakšali poslovanje poslovnoj zajednici, a posebno izvozno orijentisanim kompanijama”, poručio je ministar Košarac.

Prethodni članakMUZEJ ŽITOMISLIĆ: Održano predavanje studentima pravoslavne i katoličke teologije i učenicima Karađoz-begove medrese
Naredni članakMostar: Lančani sudar na Bulevaru