Ministar Bevanda reagovao na tekst o (ne) zapošljavanju Srba

Ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Slađan bevanda reagovao je danas na tekst Top Portala pod naslovom ”Od 26 osoba koje su primljene u MUP HNK nijedan Srbin, pitali smo ministra ZAŠTO?”

 

”Jedan poluformalan telefonski razgovor objavljen je kao intervju na temu da ”od 26 osoba koje su primljene u MUP HNŽ nijedan Srbin”, u sasvim krivom svjetlu prikazuje stvarno stanje u MUP-u HNK”, tvrdi ministar MUP-a Slađan Bevanda.

”Istina je da je konkurs raspisan za popunu jednog dijela nedostajućih radnih mjesta neophodnih za funkcionisanje MUP-a HNK, a za koji smo dobili odobrenje Vlade HNK nakon višemjesečnih insistiranja i zahtjeva. Radilo se o popuni upražnjenih radnih mjesta na kojima su radili uposlenici kojima je prestao radni odnos i za koje su bila planirana sredstva u budžetu, a ne novom upošljavanju”, navodi se u reakciji.

Ističe se kako je bitno napomenuti da su se popunjavala i radna mjesta u Policijskim upravama, Policijskim stanicama i Odsjecima za administraciju u više opština i gradova u HNK, te da su u tom slučaju” morali uvažavati popis stanovništva za te opštine i gradove iz 1991. godine”.

”Istina jeste da ovaj put nije primljen niti jedan Srbin, jer se radilo o popuni-zamjeni djelatnika kojima je prestao radni odnos, vodeći računa o nacionalnosti bivših uposlenika na tim radnim mjestima, a sve zbog nacionalnog balansa”, naveo je Bevanda i dodao kako će ”prigodom novih upošljavanja i kroz izmjenu i modernizaciju postojeće sistematizacije radnih mjesta voditi računa i o upošljavanju Srba, jer je to i ustavna i zakonska obaveza za sva tijela i institucije državne službe”.

”Netačna je konstatacija na kraju teksta na ovom portalu da, navodno po izvještaju Ombudsmena BiH u svim ministarstvima u HNK radi svega 15 osoba koje se izjašnjavaju kao Srbi, jer u ovom Ministarstvu od trenutno uposlenih 680 policijskih službenika, njih 79 su Srbi. Takođe smatram neprimjerenom i reakciju ministra Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice gosp. Miloša Lučića, koji isključivo iz dnevnopolitičkih razloga drži lekcije o „nečuvenom ponašanju u 21. stoljeću“. Meni je sasvim jasno da postoji ustavna i zakonska obaeza o proporcionalnoj zastupljenosti uposlenika sukladno popisu stanovništva iz 1991. godine, ali ga podsjećam da se obaveza odnosi i na sve državne organe i institucije, pa i ministarstvo kojim on rukovodi. Volio bih vidjeti i nacionalni sastav uposlenika tog ministarstva kao i niza drugih na razini BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i kantona u FBiH”, naveo je Bevanda i dodao kako ”ovakvi pojedinačni istupi ne mogu i neće ni na kakav način ugroziti dobre i korektne odnose koje imamo sa predstavnicima srpske zajednice u HNK”.

U tekstu objavljenom na našem portalu navedene su istinite činjenice i korektno prenesene izjave ministra Bevande. Što se tiče informacije iz Institucije ombudsmana BiH da je u ministarstvima u HNK zaposleno 15 Srba koje ministar označava navodnim i netačnim, na sljedećem linku je izvještaj koji je dostupan javnosti, a u kome je naveden taj podatak. 

Prethodni članakGujon: Kreće kampanja po srpskoj dijaspori za zaštitu imovine Srba u FBiH
Naredni članakBiH MOGUĆE DODIJELITI KANDIDATSKI STATUS