Milo Đukanović se povlači iz politike?

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović najvjerovatnije će se u januaru povući sa čela DPS-a, što znači da odustaje i od nove kandidature na predsedničkim izborima 2023. godine, saznaje “Blic”.

Kako stvari sada stoje, najvjerovatniji naslednik Đukanovića na čelnoj poziciji partije koja je 30 godina vladala Crnom Gorom, biće Ivan Vuković, aktuelni gradonačelnik Podgorice. Manje je vjerovatno da to bude neko od starijih kadrova DPS-a – bivši premijer Duško Marković ili Brano Gvozdenović.

– Ideja je da se sačuva “zdravo tkivo” DPS-a i zato je veća šansa da na čelo partije dođe Vuković. To je manevar kojim bi podmlađena i pročišćena partija, bez Đukanovića, mogla ponovo da bude ključni partner u vlasti – kaže izvor “Blica” upoznat sa prilikama u Crnoj Gori i dodaje: Takva DPS imala bi veći koalicioni potencijal, jer sa aktuelnim predsjednikom Đukanovićem niko ne želi da sarađuje.

Milo Đukanović je prije dva dana izjavio da će DPS novo rukovodstvo izabrati 2022. godine, a iako je dodao da mu nikada niko iz inostranstva nije rekao da mora da se skloni, jasno je da više nema podršku Zapada kakvu je nekada imao i da gotovo ne postoje šanse da nastavi da vodi partiju.

Promjena na čelu DPS-a bacila bi i sasvim drugo svjetlo na priče o rekonstrukciji aktuelne Vlade Zdravka Krivokapića ili izboru nove vlade bez izbora, formiranjem drugačije parlamentarne većine ili podrškom nekoj manjinskoj vladi, piše Blic.

Prethodni članakFerarijem se zabio u izlog, za volanom bio 82-godišnjak
Naredni članakVojislav Šešelj poslao vijenac na sahranu Mladenu Naletiliću Tuti