MILIVOJEVIĆ: Posljednji incidenti dokazuju da Mostar nije ni multietnički, ni turistički grad

Potpredsjednik Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević izjavio je za Top Portal da je ozbiljno zabrinut zbog bezbjednosne situacije u Mostaru, jer su se u manje od mjesec dana dogodila dva ozbiljna incidenta u kojima su napadnute osobe srpske nacionalnosti.
”Najoštrije osuđujem napad koji se sinoć dogodio u Mostaru kada je više od dvadeset huligana napalo sportiste iz Bijeljine, zbog, kako oni tvrde, ćirilice na majicama. Prije 25 dana u Mostaru su napadnuta i dva mladića iz Zemuna takođe zbog ćiriličnih natpisa na majici, a počinioci nisu pronađeni. Ozbiljno sam zabrinut atmosferom u Mostaru i bezbjednosnom situacijom”, izjavio je Milivojević.
On ističe da traži od Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona da rasvijetli ove događaje i pronađe počinioce.
Milivojević podsjeća da Mostar pretenduje da bude istinski multietnički i turistički grad, a da posljednji događaji i uopšte retorika u gradu dokazuju da nije ni jedno ni drugo.
”Pozivam i političare i sportske kolektive, obrazovne institucije, medije, cjelokupnu javnost da se suprotstavimo mržnji i huliganizmu u našem gradu, jer vjerujem da većina osuđuje ovakve incidente”, poručio je Milivojević.

 

Dvadesetak mlađih muškaraca odjevenih u crne dukseve sa kapuljačama preko glave fizički je sinoć napalo članove bijeljinskog Kluba malog fudbala “Radnik MD šop”, a tom prilikom su upotrijebili i suzavac.

Napad se dogodio sinoć kada je grupa mladića upala u dvoranu Univerzitetsko-sportskog centra “Mithad Hujdur Hujka” gdje se odigravala utakmica između bijeljinskog i kluba “Mostar Stari Grad”.

Dvojica predstavnika bijeljinskog Kluba malog fudbala “Radnik MD šop” povrijeđena su u napadu grupe huligana na utakmici u Mostaru, dok su ostali uspjeli da prođu bez ozbiljnijih povreda, saopšteno je iz Uprave ovog kluba.

Bijeljinski sportisti iz Mostara su ispraćeni uz policijsku pratnju.

U Mostaru je slična incident zabilježen i 30. aprila kada je teške tjelesne povrede zadobio  S.N. (1990.) iz Zemuna nakon što su njega i njegovog prijatelja (1992) napale dvije nepoznate osobe u Mostaru. Mladići su napadnuti u Ulici Kuluk u Starom gradu oko 17 časova.

Prema nezvaničnim informacija nepoznate osobe od mladića su zatražili da sa sebe skine majicu sa natpisom ”Zemun”, a nakon što je to odbio, krenuo je napad.

Nedavno je pokušana paljevina ugostiteljskog objekta srpske povratničke porodice u mjestu Ortiješ kod Mostara, a u decembru prošle godine devastirana je i oskrnavljena Saborna crkva u Mostaru, a počinioci nikada nisu pronađeni.

Prethodni članakBATINE ZBOG ĆIRILICE U MOSTARU SVE ČEŠĆE: Policija radi na identifikaciji napadača na sportiste iz Bijeljine, napadači na mladiće iz Zemuna nisu pronađeni
Naredni članakOglasila se porodica dječaka koji je usmrtio 10 osoba u školi u Beogradu