MILIONI IZ BUDŽETA FBIH STIŽU U MOSTAR- IZDVOJEN NOVAC ZA KAZALIŠTE, DVORANU, BAZEN

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj tematskoj sjednici u Mostaru, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog budžeta FBiH za 2022. godinu u iznosu od 5.597.618.777 KM, koji je veći za dva odsto, odnosno za 116,4 miliona KM od Bužeta za prošlu godinu.

U budžetu je planiran porast iznosa kapitalnih transfera i izdataka za nabavku stalnih sredstava.

Kroz tekuće transfere pojedincima planirana su ukupna povećanja sredstava od 178,3 miliona KM. U ovom okviru, na razdjelu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike planirani su transferi pojedincima za implementaciju Zakona o podršci porodicama s djecom u FBiH od 50 miliona KM, što je povećanje za 45,5 miliona KM u odnosu na Bužet za 2021., a budžet Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica je povećan za 21 milion KM i iznosi 45,4 miliona KM.

Tekući transferi i drugi tekući rashodi su predloženim Bužetom FBiH za 2022. godinu planirani u iznosu od 3.7 miliona KM.

Tako je za provođenje Zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH planirano 17,5 miliona KM. Na razdjelu Federalnog zavoda PIO planirano je povećanje sredstava na transferu za isplatu penzija u iznosu od 102,3 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu.

ROBNE REZERVE

Planiranjem sredstava za nabavku robnih rezervi u ukupnom iznosu od 20 miliona KM, Vlada FBiH ima namjeru da u slučajevima potrebe interveniše kroz set mjera za stabilizaciju eventualnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica. Sredstva su namijenjena i za sufinansiranje proljetne sjetve pšenice i otkup jesenje žetve u FBiH.

Federalni premijer Fadil Novalić  kazao je da građani FBiH ne trebaju biti u panici zbog situacije vezane za dešavanja u Ukrajini te da trebaju vjerovati Vladi.

– Dok gledamo scene užasa iz Ukrajine, misli nam se vraćaju. Razgovaram s građanima i vidim taj strah. Ujedno se sjećamo najbolnijih trenutaka kroz koje smo prolazili. U ovom zabrinjavajućem momentu moram, prije svega, reći da osuđujemo napad na Ukrajinu, rekao je Novalić.

Dodao je da i on zna šta znači panika te naveo da mnogi građani prave zalihe hrane.

– Nema mjesta panici, Vlada ima kapaciteta. Ove godine, umjesto dva, dajemo 20 miliona za robne rezerve. To je dovoljno da podmiri potrebe do naredne žetve, poručio je Fadil Novalić.

TRANSFERI

Takođe, planiran je novi transfer Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti od pet miliona KM za završetak izgradnje zgrade Srednjoškolskog centra u Travniku.

Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima u Proračunu Federacije BiH za 2022. godinu planirani su u iznosu od 441 milion KM, te su veći za 24,2 miliona KM u odnosu na finansijska sredstva za 2021. godinu.

Transfer za razvoj turizma planiran je u iznosu od pet miliona KM te predstavlja povećanje od 4,5 miliona KM u odnosu na u 2021. godini. Federalnom ministarstvu prostornog uređenja je kroz transfer za sanaciju šteta nastalih uslijed poplava i klizišta planirano 8,2 miliona KM, što je više za 6,5 miliona KM u odnosu na 2021. godinu.

Transfer za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH planiran je u iznosu od 75 miliona KM i veći je za 15 miliona KM u odnosu na 2021. godinu.

Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima planirane su u iznosu od 120,3 miliona KM, poticaj za poljoprivredu planiran je u iznosu od 106 miliona KM i predstavlja povećanje za 22 odsto ili 19 miliona KM u odnosu na 2021. godinu.

Kapitalni transfer opštinama planiran je u iznosu od 36 miliona KM i veći je za šest miliona KM u odnosu na prethodnu godinu.

Transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta iznosi 229,3 miliona KM, a transfer željeznicama planiran je u iznosu od 35,5 miliona KM.

MILIONI ZA MOSTAR

Za nastavak izgradnje zatvora KPZ poluotvorenog tipa Mostar i pritvorske jedinice KPZ poluotvorenog tipa Sarajevo je u ovoj godini planirano 8,5 miliona KM.

Budžetom je, pored ostalog, planirano 13,5 miliona KM Federalnom ministarstvu kulture i sporta za izgradnju Hrvatskog narodnog kazališta (dva miliona KM), sportske dvorane (3,5 miliona KM) i bazena u Mostaru (osam miliona KM), dok transferi fondacijama za kinematografiju i sport od značaja za FBiH te fondaciji za bibliotečku djelatnost ukupno iznose 7,2 miliona KM.

Nastavljena je praksa podrške kroz subvencije javnim preduzećima kao što su Željeznice FBiH, aerodromi Mostar, Tuzla i Bihać, te subvencije za uvezivanje radnog staža, kao i prema JP Elektroprivreda BiH po osnovu subvencija troškova električne energije za najugroženije kategorije stanovništva.

Kapitalni transferi su planirani u ukupnom iznosu od 321,5 miliona KM, a najveće povećanje se odnosi na kapitalne transfere javnim preduzećima.

Transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta je 229,3 miliona KM, a kapitalni transfer javnim preduzećima – za sufinansiranje izgradnje željezničke infrastrukture iznosi pet miliona KM.

Za unapređenje avio-prometa FBiH planirano je šest miliona KM, a za JP Aerodrom Bihać 19,7 miliona KM.

Među planiranim izdacima je i 30 miliona KM za nabavku letjelica za gašenje požara.

 

Prethodni članakRusija zatvorila nebo za 36 država
Naredni članakPutin iznio uslove za rješavanje situacije u Ukrajini