Milatović: Crnu Goru i Srbiju trajno povezuju zajednički ciljevi

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je u Beogradu da, osim tradicionalnih veza i bliskih odnosa, Crnu Goru i Srbiju trajno povezuju zajednički ciljevi, a to su prije svega regionalna stabilnost i članstvo u EU i izrazio uvjerenje da će politički odnosi dvije zemlje ići uzlaznom putanjom.

“Kada izgradite povjerenje sa susjednim zemljama, tek tada možete postati istinski i održivo uspješni. Posvećenošću ovim ciljevima dajemo dobar zamah proevropskom razvoju zapadnog Balkana”, istakao je Milatović.

Milatović je u obraćanju na svečanom prijemu u Crnogorskoj kući u Beogradu, u okviru prve zvanične posjete Srbiji, rekao da je uvjeren da će politički odnosi Crne Gore i Srbije ići uzlaznom putanjom u predstojećem periodu i da će to biti dobar zamajac za dodatno unapređenje ekonomskih, kulturnih i sveukupnih odnosa.

On je naveo da, nakon Brisela i posjeta Evropskim institucijama i sjedištu Sjevernoatlantske alijanse, dolazi u Beograd u namjeri da da doprinos revitalizaciji političkih odnosa dvije zemlje.

“Prisustvo predsjednika Vučića na mojoj inauguraciji 20. maja, ministra Dačića na Samitu u okviru Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi koji smo imali u Podgorici 27. juna, i ova moja prva posjeta Beogradu, u tako kratkom periodu, idu u prilog unapređenju odnosa dvije države. Revitalizacija političkih odnosa je važna za unapređenje naših ekonomskih odnosa, što ima za rezultat direktne benefite za privredu i građane”, poručio je Milatović, prenosi Srna.

On je podsjetio da je Srbija Crnoj Gori ubjedljivo najveći trgovinski partner, sa robnom razmjenom od 764 miliona evra prošle godine, što predstavlja petinu ukupnog prometa roba sa inostranstvom.

“Srbija je za nas i najveće turističko tržište. U 2022. ostvareno je 435.000 dolazaka turista iz Srbije u Crnu Goru, što je udio od 21 odsto od ukupnog broja dolazaka stranih turista”, naveo je Milatović.

On je dodao da je Srbija prošle godine bila i najveći strani investitor u Crnoj Gori sa 137 miliona evra ili 12 odsto ukupne vrijednosti stranih direktnih investicija, što je u odnosu na 2021. povećanje od 80 odsto.

“Uprkos ovim podacima, sa Srbijom, koja je naš najznačajniji ekonomski partner, Crna Gora nema odnose na nivou ambasadora i to ne iz tehničkih razloga, već političkih, dvije zemlje nemaju zajedničke granične prelaze kao što imamo sa BiH i sa Albanijom, platni promet predstavlja ozbiljnu poslovnu barijeru, naše mješovite komisije za rješavanje ovih naizgled tehničkih pitanja se ne sastaju godinama, a nikada nije održana zajednička sjednica vlada dvije zemlje”, rekao je Milatović.

On je poručio da su, uprkos svim izazovima, veze između građana i privrede Crne Gore i Srbije ostale jake i da je stoga odgovornost, ali i obaveza na državnicima dvije zemlje da te odnose ne remete, već da ih unapređuju.

Milatović, koji je danas stigao u zvaničnu dvodnevnu posjetu Srbiji, sutra će se u Beogradu sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a nakon toga i sa predsjednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem.

Prethodni članakPetrović: Srpska će institucionalno braniti svoja prava
Naredni članak(VIDEO) Veselo na večeri Vučića i Milatovića