MILANOVIĆ U MOSTARU PITAO: Da li bi neprijatelj tražio da BiH dobije status kandidata EU?

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Mostaru da Hrvatska želi da BiH bude cijela od Une do Drine, od Save do Neretve do Neuma, do Ploča i da takva uđe u Evropsku uniju.

”Prije tri sedmice sam se uljudno zahvalio priključiti jednoj inicijativi –  pismu koje potpisuju predsjednici srednje i istočne Evrope koji su tražili da Ukrajini dodijeli status zemlje kandidata. To baš ne ide preko noći, to je trebao biti veliki gest prema Ukrajini. Tome se protive neke zapadne države, ali Poljska, Češka, Slovačka, Baltičke Republike su bile za to da se Ukrajini preko noći da status kandidata. Srbija, kao što znamo, već pregovara o članstvu. Moj uslov, da bih to potpisao je bio, da se spomene i BiH, kao zemlja koja dobija status kandidata. Ako može Ukrajina, onda itekako može i BiH, koja je puno sigurnija i mirnija država u usporedbi s Ukrajinom i u sred Evrope, nije na rubu. To nije prihvaćeno i ja sam se zahvalio, jer mi to nije bilo prihvatljivo. Moje pitanje samo glasi, smatra li iko da se tako ponaša neprijatelj BiH, kao cjelovite države”, izjavio je Milanović na konferenciji za novinare u Mostaru uoči sastanka sa Predsjedništvom HNS-a.

Na konferenciji nije bilo pitanja, a Milanović je kazao da je sve što je trebao reći rekao na svečanosti obilježavanja 30. godišnjice HVO-a. u Mostaru gdje je dodijelio odlikovanja.

On je tom prilikom u svom obraćanju naveo da ni prema kome u BiH nema predrasude, ni prema Srbima, ni prema Bošnjacima, te da BiH ne može postoati ni bez jednog od njena tri naroda.

Istakao je da Hrvati kao najmalobrojniji narod u BiH ne žele biti manjina, iako biti manjina nije sramota.

”Za predstavnike manjina u Hrvatskoj glasaju isključivo predstavnici tih naroda. Tako je bilo i u BiH prvih deset godina nakon potpisivanja Dejtona. Šta se to dogodilo u zadnjih 15 godina, o tome ćemo razgovarati, ali sumnjam da ćemo daleko stići. Ja sam prijatelj BiH, a Hrvatska je prijateljska i bratska zemlja”, naveo je.

Naglasio je da BiH, tek kada uđe u EU, može postati građanska država, a do tada je utvrđena Dejtonskim sporazumom.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da će predstavnici HNS-a Milanovića upoznati sa aktuelnom političkom situacijom, te nastojanjima predstavnika HNS-a i aktivnostima o izmjena Izbornog zakona BiH.

Prethodni članakDodik podnio krivičnu prijavu protiv Turkovićeve i Alkalaja
Naredni članakMOSTARSKI SAJAM: Dodijeljene nagrade najuspješnijim izlagačima