Milanović: Šmit svojim ovlašćenjima štiti sebe, ali ne i prava naroda u BiH

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, rekao je danas, komentarišući optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, izjavio je danas da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH koristi svoja ovlašćenja kako bi zaštitio sebe, a kad tim istim ovlašćenjima treba da zaštiti prava jednog naroda u toj zemlji onda – baš nema vremena.

Milanović je ukazao na to da Šmit mijenja zakone kako hoće i upitao gde je bio prije godinu dana kad je bonskim ovlašćenjima mogao da promijeni izborni zakon BiH bez kršenja dejtonskog Ustava i spriječi da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsedništva.

On je ocijenio da je visoki predstavnik, da bi zaštitio svoju reputaciju, promijenio je krivični zakon prema kojem je ono što je Dodik uradio krivično delo.

“To se zove kolonijalna uprava i to uništava tu zemlju”, rekao je Milanović novinarima, prenosi Hina.

Milanović je za Šmita rekao da je “penzionisani njemački političar koji je iza sebe ostavio nebitan trag, da ga je neko “instalirao za kolonijalnog upravnika u BiH”, da nema mandat Savjeta bezbjednosti UN i da iza njegovih poteza stoje “neke ambasade u toj zemlji”, apostrofirajući američku.

Milanović je rekao da ga je Dodik u petak pozvao da mu javi za optužnicu.

“Je li to način smirivanja situacije u BiH, deeskalacije”, upitao je Milanović dodajući da će  “nastaviti da poziva sve faktore ovog prostora Hrvate, Srbe, Bošnjake da razgovaramo bez tih kolonijalnih upravitelja”.

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak optužnicu protiv predsednika RS Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice, a za to krivično djelo, ako bude proglašen krivim, prijeti mu kazna u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Posebnim zakonom usvojenim u parlamentu RS u junu blokirano je sprovođenje presuda Ustavnog suda BiH, a taj zakon poništio je visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit 1. jula, koristeći svoja ovlašćenja.

On je istovremeno nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, kojima se nesprovođenje odluka Ustavnog suda tretira kao krivično delo.

Dodik je odluku visokog predstavnika ignorisao i 7. jula potpisao uredbu o stupanju na snagu zakona o blokadi sprovođenja presuda Ustavnog suda, prenosi Tanjug.

Prethodni članakCvijanović: BiH na ivici propasti, OHR instrument za generisanje kriza
Naredni članakMostar: Vozač preminuo u toku vožnje od srčanog udara