Milanović: Neću dati ostavku, biću kandidat za premijera i pobijediti

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poručio je da neće dati ostavku na mjesto šefa države i da će na predstojećim parlamentarnim izborima učestvovati kao kandidat za premijera i pobijediti.

Milanović je naveo da su /hrvatski premijer/ Andrej Plenković i njegovi HDZ-ovci svjesni da gube izbore za Hrvatski sabor i da su zato odmah, u strahu od poraza, krenuli osporavati ustavnost njegovog učešća na parlamentarnim izborima.

– Ali, što god oni govorili i kakvu god odluku HDZ-ove ustavne sudije donijeli, možete biti mirni. Na ovim ću izborima učestvovati kao kandidat za premijera i pobijediti. Ako ustavne sudije izvrše Plenkovićev nalog, kao što su poslušno izvršavali sve njegove naloge proteklih godina, pa me spriječe da budem kandidat na listi u prvoj izbornoj jedinici u kojoj se i on nadmeće, lista naše koalicije će svejedno pobijediti – istakao je Milanović na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.

On je naglasio da neće odstupiti sa dužnosti šefa države prije pobjede na ovim izborima i prije izbora novog predsjednika Hrvatskog sabora jer bi u tom slučaju dužnost predsjednika Republike preuzeo privremeno HDZ-ovac Gordan Јandroković.

– U tom slučaju Plenković i Јandroković bi upravljali državom, preuzeli bi apsolutnu vlast u Hrvatskoj. To je ono što zapravo i žele, ovladati i porobiti sve institucije hrvatske države. Siguran sam da im hrvatski ljudi to neće dopustiti. Neću dati ostavku na dužnost predsjednika Republike jer neću prepustiti svu vlast u Hrvatskoj u ruke Plenkoviću i HDZ-u! – poručio je Milanović.

On je napomenuo da nikakve neustavnosti neće biti kod preuzimanja vlasti nakon pobjede na izborima.

– Kao predsjednik Republike biću kandidat za premijera /na listi ili ne, potpuno je svejedno/, nakon naše pobjede na izborima i nakon konstituisanja novog saziva Hrvatskog sabora odstupiću sa dužnosti predsjednika Republike, na kojoj će me zamijeniti – kako to Ustav striktno u članku 97 propisuje – novoizabrani predsjednik Hrvatskog sabora, /a to neće biti HDZ-ovac Јandroković/. Nakon što okupim većinu poslanika, od vršioca dužnosti predsjednika Republike tražiću da mi povjeri mandat za sastav nove Vlade Hrvatske – pojasnio je Milanović.

Milanović je juče saopštio da će izbori za poslanike u Hrvatskom saboru biti održani 17. aprila, nakon što su poslanici u četvrtak, 14. marta, izglasali raspuštanje 10. saziva parlamenta.

Ustavni stručnjaci u javnosti se spore o tome da li Milanović treba prije kandidature podnijeti ostavku ili i na dužnosti predsjednika može krenuti u izbornu trku.

Ustavni sud Hrvatske saopštio je da će se sutra izjasniti o najavi kandidature predsjednika Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima na listi SDP-a.

Prethodni članakOdata počast Spomenku Gostiću, najmlađem odlikovanom borcu VRS
Naredni članakNovaković Bursać: Prijedlog izmjena i dopuna SDA je neprimjenjiv i neprihvatljiv