Milanović: Bilo bi dobro da se Gospa u Međugorju ne ukazuje svaki dan

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović došao je u ponedjeljak ujutro, na početku službenog posjeta Vatikanu, zajedno sa suprugom u privatnu audijenciju kod Pape.

Papa Franjo primio ga je u Apostolskoj palači. Milanović je, među ostalim, spomenuo komercijalizaciju Međugorja, koja, kako je rekao, stoji na putu ozbiljnijem regulisanju statusa Međugorja, što je mnogim ljudima u Hrvatskoj i u Hercegovini u interesu.

”Bilo bi dobro da se Gospa ne pojavljuje svaki dan”, dodao je.

Na novinarsko pitanje kakav je bio Papin pogled na situaciju u BiH i uopšte na zapadnom Balkanu, Milanović je rekao da se s Papom ne može razgovarati o takvim detaljima, “mada je razgovor bio dosta neformalan, ali postoje neke granice”.

”Međutim, s kardinalom Parolinom i Gallagherom, s njima apsolutno da. To su prijatelji koji hoće pomoći. Znaju dosta, ne znaju sve. Gallagher sad ide u Srbiju kod Vučića, neću reći da sam ga pripremio, ima ga ko pripremiti, ali smo razgovarali dosta o tome”, rekao je Milanović.

Dodao je da je njihov stav onakav kakav nama odgovara, da oni mogu pomoći, ali “da si možemo pomoći i sami”.

”Da podsjetim, mi smo članica EU-a i NATO-a. Srbija i druge države to nisu. Pa ako dođe dotle da se s time moramo busati u prsa, pa i to ćemo. Ali ja to ne bih htio. Htio bih da se okupe i Vučić, ako treba, a treba, i Erdogan, tu sam kao honest broker, kao sudionik, kao zainteresirana osoba kojoj ne moraju sve strane vjerovati, ali pretpostavljam da mi vjeruje hrvatska strana, da sjednemo i da vidimo možemo li mi, odnosno predstavnici naroda u BiH uz neku našu kreativnu i poštenu pomoć postići više od drugorazrednih, ali zaista drugorazrednih, ne po statusu, nego po karakteru, diplomata koji rade nered u BiH već godinama, koji ne odgovaraju nikome”, poručio je, prenosi HRT.

Rekao je da je inteligentan zaključak da “Hrvati još uvijek haju za BiH” te pozvao: “Nemojmo to potrošiti.” Rekao je i da papa Franjo ima interesantne stavove o Bruxellesu kao o jednom već pomalo otuđenom centru moći.

Prethodni članakAutomobil poznate starlete NAMJERNO ZAPALJEN
Naredni članakDanas Đurđic