Milanović: BiH treba dobiti status kandidata istog dana kad i Ukrajina

Ako Ukrajina dobije kandidatski status, onda Hrvatska mora usloviti taj proces i dodjelom kandidatskog statusa BiH, izjavio je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović koji u Ohridu učestvuje na Prespanskom forumu.

“Ako Ukrajina može dobiti status kandidata u stanju u kojem se trenutno nalazi i iz kojeg želim da što prije izađe, čitava po mogućnosti, onda nulta tačka hrvatske spoljne politike, nacionalne politike, bezbjednosne politike, treba biti da status kandidata dobije i BiH”, naglasio je Milanović.

On je poručio da se ne protivi kandidatskom statusu Ukrajine.

“BiH je u bezbjednosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine i nema nijednog razloga, ni ekonomskog ni bezbjednosnog, ni ljudskog, da BiH ne dobije taj status ako ga dobije Ukrajina. BiH treba dobiti status kandidata istog dana kad i Ukrajina. Očekujem da vlada i njeni predstavnici, kad će se govoriti o davanju statusa kandidata Ukrajini, kategorički uslove da ga dobije i BiH. Ukrajina kandidat? U redu. BiH kandidat istog dana”, zaključio je Milanović.

Podsjetimo, Evropska komisija predlažila je danas da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU, izjavila je predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Prethodni članakPokrenut postupak protiv vojnika Tripkovića koji je uhapšen zbog droge
Naredni članakUčenik se utopio u Biogradu na Moru, bio na ekskurziji