“Migovi”, gigantsko kolo, karneval brodova: Detaljan program Svesrpskog sabora

Prvi svesrpski sabor pod nazivom “Јedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska” koji će biti održan sutra u Beogradu nosi glavnu poruku da su Srbi, gdje god da žive, jedan narod, da streme istim ciljevima, imaju zajedničku istoriju, promovišu mir i dobre odnose sa svima u regionu.

Očekuje se veliki broj posjetilaca, a osmišljen je raznovrstan i kvalitetan kulturno-umjetnički program.

Tokom okupljanja, uz prisustvo rukovodstava Srbije i Republike Srpske, te velikodostojnika SPC biće donijete važne odluke za opstanak našeg naroda, za njegov ekonomski napredak, očuvanje jezika, ćiriličnog pisma i zajedničke kulturne baštine i potpisano nekoliko sporazuma o saradnji u mnogim oblastima.

Biće predstavljena i deklaracija, a koju bi trebalo da usvoje skupštine Srbije i Srpske, koja će sadržati odgovore na aktuelne pritiske kojima su izloženi Srbi, ali i naglašeni budući koraci.

Sabor bi trebao da počne sa molebanom u Hramu Svetog Save, zatim slijede bilateralni sastanci delegacija Srbije i Republike Srpske, te sastanci dviju vlada, nakon čega slijedi obraćanje predsjednika Srbije i Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.

Nakon njihovog obraćanja, slijedi zajednička sjednica dva parlamenta, pa će Vučić i Dodik će sa resornim ministrima dvije vlade obići veterane. Centralno obilježavanje manifestacije „Јedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“ počeće na Trgu Republike,a očekuje se i vatromet iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.

Na Trgu republike se očekuje prisustvo oko 10.000 ljudi. Prvi put na jednom mestu okupiće se gotovo svi folklorni ansambli Srbije i Srpske. Oko 2.500 igrača iz 48 kulturno-umjetničkih društva razviće veliko kolo, a pet „migova“ nadlijetaće taj prostor u srcu Beograda.

Osim u prestonici, slični programi planirani su i u drugim gradovima Srbije i Srpske.

Osim gore navedenog planirano je potpisivanje nekoliko važnih sporazuma o saradnji, zatim prenos fudbalske utakmice Srbija-Švedska na video-bimu.

Planiran je karneval brodova na Savi.

Prethodni članakPutin: U svijetu je u toku trka za jačanje suvereniteta; BRIKS ima veliki potencijal
Naredni članakRača: Susret delegacija Srpske i Srbije – Most koji nikada neće razdvojiti bratski narod (foto)