Memorandum o razumijevanju sa Crnom Gorom za dva energetska projekta

Direktor Nezavisnog operatora sistema u BiH Nemanja Pandurević i izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema Ivan Asanović, potpisali su u Sarajevu Memorandum o razumijevanju o preliminarnim aktivnostima za dva energetska projekta, ukupne vrijednosti nekoliko desetina miliona evra.

Riječ je o projektima “Rekonstrukcija postojeće interkonekcije dalekovoda Hidroelektrane Perućica – Trebinje” i “Izgradnja nove interkonekcije Brezna – Sarajevo 20 ili dalekovoda Brezna – Gacko” što će biti odlučeno nakon završetka studije izvodljivosti.

Pandurević je rekao da se značaj ovih projekata ogleda u povećanju prenosnih kapaciteta koji su danas veoma bitni jer obezbjeđuju povećanje mogućnosti integrisanja obnovljivih izvora električne energije.

On je ukazao na činjenicu da je u regionu u porastu trend izgradnje solarnih elektrana i vjetroparkova.

– Interkonekcija će, takođe, povećati bezbjednost snabdijevanja električnom energijom i otklanjanje zagušenja na mreži. Bitno je naglasiti i regionalni značaj realizacije ovakvih kapitalnih projekata – rekao je Pandurević.

Asanović je rekao da je izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih dalekovoda važna i na regionalnom, a ne samo bilateralnom planu, posebno u eri “zelene tranzicije”.

Prethodni članakSin ministra privrede u ZHK prima stipendiju za socijalno ugrožene studente, otac se brani kako ništa nije znao
Naredni članakBiciklisti oživjeli “ćirinu” prugu od Trebinja do Bileće