MEĐUGORJE – Mjesto molitve, mira i pomirenja

Međugorje je jedno od najpoznatijih katoličkih  hodočasničkih odredišta na svijetu. Postalo je poznato kroz ukazanje Djevice Marije, koja se kao fenomen počela javljati 1981. godine, nakon čega se počeo razvijati vjerski turizam. Od tada je ovo hercegovačko mjesto,  jedno od najposjećenijih turističkih centara BiH, koje godišnje obiđe oko milion katolika iz cijelog svijeta. Za razliku od marijanskog svetišta u francuskom Lourdesu, koji je sa svojih šest miliona turista-vjernika godišnje postao pravi komercijalni raj za domaće ugostitelje, Međugorje je još uvijek zadržalo svoj prvotni šarm, u kojem hodočasnici nalaze mir u vjeri. Središte okupljanja je crkva sv. Jakova u centru mjesta.

Istorija

Međugorje je prvo spomenuto kao katolička župa 1599. godine. Sadašnja župa je osnovana 1892.godine i posvećena je zaštitniku svih hodočasnika Svetom apostolu Jakovu. Crkva je osnovana 1897. Za vrijeme Prvog svjetskog rata osnovi su bili oštećeni i crkva nije mogla da se koristi za službu. Nova crkva je izgrađena kasnije i osvećena 19. januara 1969. Sada je to mjesto gdje se hiljade hodočasnika okupljaju zbog molitve. Misa se održava unutra zimi i napolju ljeti – na mjestu iza crkve. Ispred crkve nalazi se spomenik posvećen Djevici Mariji – Kraljici Mira.

Prvo pojavljivanje Djevice Marije desilo se 1981. Godine. Šestoro djece je vidjelo ženu sa bebom u rukama koja im je pokazala rukom da joj priđu. Rekla je da je ona Kraljica Mira i nadalje su njene poruke bile posvećene miru u svijetu, vjeri, preobraćenju, postu i molitvi. Očarani njenim porukama hiljade ljudi je došlo u Međugorje da se pomoli ali je ostala nevidljiva za sve ostale vjernike. Oni kojima se ukazala priznaju da im se javlja i danas (nekima jednom mjesečno, nekima jednom godišnje) da im prenese svoje poruke. Ove poruke su snimljene i prevedene na najpoznatije svjetske jezike. U posljednje vrijeme poruke su snimane kao video zapis i postavljene na youtube.

Međugorje je postalo mjesto gdje se čuda dešavaju i bolesti liječe. Svećenici prate ova izlječenja u nadi da će jednog dana biti priznata i odobrena od strane nauke. Do tada na stotine svjedočanstava vjerujućih o ozdravljenju u Međugorju kruži svijetom. Na stotine je i svjedočanstava onih koji su pronašli mir u sebi i promijenili život nakon hodočašća u ovo mjesto. Svakako je jedno jasno da svak ko dođe u Međugorje, ma koje vjere bio, osjeti mir i spokoj na mjestu gdje se svakodnevno u jednom glasu moli na stotine ili hiljade vjernika.

…gdje se Gospa ukazala

Ono sto hodočasnici moraju vidjeti je brdo Podbrdo i planina Križevac. Vjeruje se da se prvo ukazanje desilo na brdu Podbrdo i stoga je ovo glavno mjesto za molitvu. Spomenik Kraljici Mira je izgrađen na ovom mjestu 2001. godine. Na planini Križevac su hodočasnici postavili križ za 1900. godišnjicu raspeća Isusa Krista.

Mnoga se duhovna dešavanja odigravaju u ovome malom gradiću. Jedno od najznačajnijih jeste Festival mladosti koji se održava svake godine i u to vrijeme je grad pun svijetlih boja. Pored Međugorja se nalazi vodopad Kravice koji je bez ikakve sumnje jedan od najživopisnijih vodopada u Hercegovini. 

Međugorje je jedinstveno mjesto ispunjeno pozitivnom energijom, mislima i mirom. To je mjesto gdje svaka osoba može da ispuni svoj život energijom i pronađe motivaciju za bolji život.

Periodi najmasovnijih posjeta vjernika su u vrijeme Uskrsa, kada se slavi godišnjica prvog ukazanja kroz procesiju pod nazivom “Šetnja mira”, zatim za praznik Velike Gospe (15 august) i za Rođenje Djevice (prva nedjelja nakon 8. septembra). 

Ima dosta kontroverzi vezanih za legitimnost ovih ukazanja, tako da Papa još uvijek ovo mjesto nije proglasio zvaničnim svetištem, no to ne priječi na stotine hiljada vjernika da ga pohode i traže u njemu utjehu.

Prethodni članakCrna statistika u Belgiji: Umre svaki sedmi pacijent zaražen virusom korona
Naredni članakNovi slučaj zaraze virusom korona u Sarajevu