Mastilović: Dužni smo da se odupremo falsifikovanju istorije

Direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović ukazao je na važnost odupiranja srpskih i ruskih istričara kontinuiranim pokušajima falsifikovanja istorije Drugog svjetskog rata.

Mastilović je rekao za Rusku gazetu da u savremenom svijetu raste odgovornost srpskih i ruskih istoričara prema svojim narodima, koji su podnijeli ogromne žrtve u borbi protiv pošasti nacizma u 20. vijeku.

– Dužni smo da se uz pomoć naučnih argumenata odupremo kontinuiranim pokušajima falsifikovanja istorije Drugog svjetskog rata u savremenom dobu – rekao je Mastilović, koji će danas u Sankt Peterburgu učestvovati na generalnoj skupštini Ruskog istorijskog društva u Predsjedničkoj biblioteci Administracije predsjednika Ruske Federacije.

On je rekao da je glavni cilj revizionista vaskrsenje i veličanje nacizma, koje već danas može da se vidi u pojedinim dijelovima Evrope.

– Na ovom fonu, njemački tenkovi sa nacističkim simbolima ponovo se pojavljuju na ruskoj granici, a Njemačka pokušava da označi srpski narod kao genocidan. Moramo se oduprijeti naporima zapadnih centara moći koji nastoje da unište nacionalni identitet Rusa i Srba i nametnu nam svoje osnovne stavove i vrijednosti – rekao je Matilović.

Prethodni članakPronađena dva tijela u stanu u Beogradu
Naredni članakNaoružani napadači u Meksiku ubili gradonačelnicu