“MASKA JE NAŠA VAKCINA” Dr Lađević otkrio kolike su šanse pacijenta da PREŽIVI KAD ZAVRŠI NA RESPIRATORU

Treći talas je toliko jak i imamo veliki broj oboljelih, tako da bez kapaciteta bolnice u Batajnici teško da bismo imali gdje kvalitetno da smjestimo pacijente, kaže u intervjuu za Blic prof. dr Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničkog centra Srbije.

eko ko dospije na respirator znači da je prije toga bio već u kritičnom zdravstvenom stanju jer mu je posljednja šansa da preživi primjena mehaničke ventilacije. Samim tim i šanse za preživljavanje se smanjuju, smatra dr Lađević, piše Blic.

Kakva je situacija u novootvorenoj kovid bolnici u Batajnici, koliko pacijenata imate, kakva je njihova klinička slika?

– Klinička slika je različita, ali su ovdje primljeni uglavnom pacijenti s umjereno teškom i teškom kliničkom slikom. Veoma brzo se napunio ovaj objekat bolnice, gdje već imamo 390 pacijenata u poluintenzivnoj njezi i 68 na različitim tipovima mehaničke ventilacije u intenzivnoj njezi.

Koliko znači otvaranje ovakvog objekta u jeku borbe s virusom?

– S obzirom na to da je ovaj treći talas ovako jak, sa mnogo oboljelih, bez kapaciteta ove bolnice teško da bismo imali gdje kvalitetno da smjestimo pacijente. Prava, vizionarska odluka je bila da se podigne ova bolnica ali i bolnica u Kruševcu.

Kakva je starosna struktura pacijenata smještenih u Batajnici?

– Najveći broj pacijenata je srednje i starije životne dobi, ali ima i mladih pacijenata. Na svu sreću i uz našu pomoć, najveći broj pacijenata ide ka izlječenju, ali ono je dugotrajno i naporno.

FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Da li u bolnici sve funkcioniše, ima li kakvih poteškoća?

– Zasad sve funkcioniše. Ima onih početnih organizacionih problema i upoznavanja sa prostorom. Sve je kao kada se uselite u novu kuću ili stan, a gosti vam odmah dođu. Ovoga puta zbog velikog broja oboljelih poslije useljenja nismo imali vremena da se polako raspakujemo i naviknemo na prostor već smo to radili u hodu, i odmah primili one koji nisu više imali gdje da budu primljeni i liječeni. Srećni smo što smo mogli da im pomognemo.

Od početka ste uključeni u borbu protiv korone, da li se ovaj treći talas razlikuje od prvog?

– Moja uloga je velika u pravilnom angažovanju i raspoređivanju anesteziologa koji su ključni za rad u jedinicama intenzivnog liječenja sa najtežim bolesnicima. Pravilno korišćenje ljudskih resursa je jako bitno. Treći talas je najteži jer ima dosta kovid pozitivnih zdravstvenih radnika, već smo i umorni jer sve ovo dugo traje, a sada imamo i najveći broj zaraženih i hospitalizovanih. Nadu daju svi oni koji ne odustaju u svom radu i koji i dalje idu u svoju smjenu u pola dana i pola noći. Hvala svim onima koji rade u zdravstvenom sistemu Srbije, od kovid ambulante do intenzivne njege.

Kako se drži zdravstveni sistem, kako podnosi pritisak?

– Nevjerovatno je koliko se zdravstveni sistem pokazao kao fleksibilan, lako prilagodljiv. Direktori ustanova su veoma sposobni i kao ljekari, a sada i kao menadžeri bolnica koji uspjevaju da za 24 časa promijene namjenu bolnice, organizuju ekipe za rad, zelene i crvene zone, nabave lijekove i kiseonik. Zaposleni ih u tome prate, a bezrezervnu podršku im daje Ministarstvo zdravlja.

Kada neko završi na respiratoru, koja je šansa da preživi? Kakva su vaša zapažanja tokom svih ovih mjeseci borbe?

– Neko ko dospije na respirator znači da je prije toga bio već u kritičnom zdravstvenom stanju jer mu je posljednja šansa da preživi primjena mehaničke ventilacije. Samim tim i šanse za preživljavanje se smanjuju. Kod ove bolesti u najizraženijim formama kod pacijenata na mehaničkoj ventilaciji šanse za preživljavanje se kreću od 30 do 40 odsto.

Virus je pokazao da nema zaštićenih, koji je vaš savjet, kako da se ponašamo?

– Šta je to što nikako ne smijemo da zaboravimo? Već sedam mjeseci ponavljam da je maska naša vakcina i to se do sada po 100 puta pokazalo kao istina. Nosite masku pravilno, uvijek kada ste u društvu sa nekim. Čuvajte i sebe i druge.

Kada ćemo se vratiti normalnom životu, da li to vrijeme dolazi s vakcinom?

– Nadam se da dolazi. Potrebno je da prođe vrijeme od vakcinacije do stvaranja antitijela, ali prvo i da se vakcina odobri. Ja vjerujem u Agenciju za lijekove i medicinska sredstva i u ono što će oni odlučiti.