MARIO KORDIĆ: Nije ovo borba Kordić vs. Guzin, u Mostaru je potrebno promjeniti dosta toga

Direktor Doma zdravlja i nosilac liste HDZ-a BiH za mostarske izbore, dao je intervju za vikend dvobroj Večernjeg lista, izdanje za BiH. On je u intervjuu kazao kako mu je funkcija ljekar i šefa Doma zdravlja ipak na prvom mjestu, a politički angažman na drugom.

U vrijeme korona pandemije, dr Kordić se istakao kao jedan od onih koji je stanovništvu slao najjasnije poruke, a i sada zamjera zbog nekoordinisanosti  Kriznog štaba, što je dovelo do zbunjivanja ljudi. “Proglasili smo se COVID – free zonom još u maju, ljudi su bili zbunjeni naglim ukidanjem mjera, naredbe su prenesene nejasno, iako smo svi bili svjesni da je pitanje dana kada ćemo opet ući u problem”, kaže Kordić i dodaje kako brojke koje su neki dan poslane u javnost iz Doma zdravlja, a koje kazuju kako Mostar ima veći broj zaraženih od Pariza i hrvatskog prosjeka, nisu izmišljene i nisu nikakve teorije zavjere, a govore kako je stanje u Mostaru alarmantno.

“Mislim da ne bi bilo jednostavno izvesti novi lockdown i s njim ne bi puno dobili”, kaže dr. Kordić, i dodaje kako je on realna opcija ukoliko dođe do sloma zdravstvenog sisitema, jer onda nema drugog načina da se zaustavi epidemija.

Takođe, dr Kordić u intervjuu kaže kako se i kao roditelj ne slaže s odlukama Štaba o odvijanju nastave, tačnije sa načinom na koje su mjere donesene i prezentirane. “Mjere donesene od Štaba dosta su nejasne i kontradiktorne, te nisu u praksi primjenjive….trebalo je, uz osnovne epidemiološke mjere pustiti da se nastava odvija u što normalnijem obliku, a roditeljima objasniti da je mogućnost zaraze i transmisije sad puno veća, pa da rizične grupe budu na većem oprezu”.

Što se tiče političkog angažmana, dr Kordić kaže kako on nije još uvijek kandidat za gradonačelnika, iako je nosiac liste. Tvrdi da mu malo smeta što se često politička borba dva bloka u Mostaru svodi na borbu dvojice kolega, ljekara, njega i dr Zlatka Guzina, koji predvodi listu SDA koalicije. “Kolege smo i poznajemo se dosta dobro. Nije ovo borba Kordić vs. Guzin, posve sam siguran kako postoje kvalitetni kandidati i u drugim strankama.”

O problematici Mostara, dr Kordić kaže –  „U Mostaru je, nažalost, potrebno promijeniti dosta toga, najviše se to odnosi na funkcionisanje javnih gradskih preduzeća i određenih segmenata gradske administracije. Potrebno je omogućiti funkcionalno pružanje usluga bez obzira u koji ured ste došli. Čini mi se da je izostanak odgovornosti za svoj rad najveći problem“.

Čitav intervju pročitajte na linku. 

Prethodni članakNA PLATOU ZUBACA KOD TREBINJA – Republika Srpska dobija najveću solarnu elektranu u regionu (VIDEO)
Naredni članakDodik: Srbi i Hrvati kreiraju zajedničku izjavu kako BiH da funkcioniše